feed info

647 článků z OSEL.cz

Pf 2024

Dobrého pořízení Vám všem ať už konáte dobro kdekoliv a čímkoliv.


Sobota 30. prosince 2023



Pátek 29. prosince 2023


Elektrifikovaná látka účinně těží uran z mořské vody

Na pevnině je k dispozici asi 8 milionů tun uran pro jaderné elektrárny. Pokud se nám povede ekonomicky výhodně extrahovat uran z mořské vody, odemkneme tím zásobárnu se 4,5 miliardami tun uran. To vystačí na tisíce let provozu jaderných systémů, jestli se nebudeme zdráhat využívat jadernou energii.


Čtvrtek 28. prosince 2023


Izraelská armáda zřejmě poprvé používá taktické drony Spike FireFly

Šikovný tříkilový dron FireFly s kolmým startem a přistáním nabízí i malým jednotkám možnost průzkumu v blízkém okolí anebo útoku v podobě létajícího granátu. Informace ze sociálních sítí prozrazují první (nebo jedno z prvních nasazení) dronu v akci, nejspíš v Džanínu na Západním břehu Jordánu.

Kvantová teleportace snímků zajistí bezpečnější komunikaci

Průlomový experiment s novou metodou kvantové teleportace informace otevírá dveře k teleportaci celých snímků, například otisku prstu při ověření totožnosti během bankovní nebo podobné operace. Fyzikům se povedlo podstatně zvětšit objem přenesené informace při využití jediné dvojice entanglovaných fotonů.

Sršeň obecná

Sršeň je známý druh sociálního hmyzu, který u řady lidí vzbuzuje obavy.


Úterý 26. prosince 2023



Pondělí 25. prosince 2023


Materiálová magie: Špetka grafenu razantně zvýší vodivost mědi

Grafen je jako kámen mudrců dneška. Přidáte ho k nějakému normálnímu materiálu a dočkáte se vylepšení klíčové vlastnosti. Přimíchání grafenu do mědi udělá elektrický vodič s nižším teplotním součinitelem elektrického odporu. Možnosti uplatnění jsou nedozírné, měděné vodiče se používají prakticky všude.


Neděle 24. prosince 2023


Japonský hasicí robot „Flying dragon“ využívá efekt „splašené hadice“

Už se vám někdy splašila hadice na zahradě? Japonským inženýrům nejspíš ano. Inspirovalo je to k postavení unikátního dronu nedronu, hadice na vodu, která díky důmyslně ovládaným vodním tryskám levituje, jako nějaký magický drak. Pokud se povede technologii dotáhnout do konce, mohl by se z ní stát užitečný pomocník při hašení.


Sobota 23. prosince 2023


Nová inteligence life2vec předpovídá délku lidského života

Dánští inženýři umělých inteligencí postavili inteligenci life2vec, podobnou velkým jazykovým modelům. Vycvičili ji na všech obyvatelích Dánska, k čemuž jim data poskytl dánský statistický úřad Danmarks Statistik. Takto trénovaná inteligence poskytuje solidně přesné předpovědi, včetně délky života. Isaac Asimov by z nich měl radost.

Smysly našich mazlíčků – pejsek Filípek

Drahá Haničko, posledně ses mne ptala, jak je možné, že pejsek Filípek nemůže najít v trávě žlutý míček, dokud ho nevyčenichá. Na to se ale musíme podívat zpět do minulosti, když ještě pes nebyl psem, ale vlkem, ještě dříve než jej lidé ochočili. Tehdy záleželo na tom, kde žil, čím se živil a co ho mohlo ulovit. Důležité je i to, v jakou denní dobu byl...


Pátek 22. prosince 2023


Spontánní experiment: Pán času o Svátcích zlepšuje zdraví populace

Pán času čili Doktor sice ovládá dimenzionální loď – telefonní budku TARDIS jen ve svém světě, ale jeho „magie“ má dlouhé prsty. Podle biostatistika Richarda Rileyho mají epizody Pána času vysílané během vánočních svátků, a především na Christmas Day, 1. svátek vánoční, blahodárný vliv na zdraví populace Velké Británie.


Čtvrtek 21. prosince 2023


Čínský bezpilotní Božský drak na orbitě vypustil 6 malých objektů

Vojenský miniraketoplán Šen-lung je potřetí na oběžné dráze. Tentokrát předhonil svůj americký vzor Boeing X-37 a může si tam v klidu dělat, co chce. A není toho málo. Odborníci a amatérští astronomové hlásí, že 4. den pobytu na orbitě vypustil 6 objektů, z nichž nejméně 3 vysílají nějaké signály. Jejich účel ale, jako obvykle, není jasný.


Úterý 19. prosince 2023


Kvantové baterie je možné nabíjet s neurčitou kauzalitou

Nejprve příčina a pak následek? Kvantová mechanika je v kauzalitě hodně liberální. Po příčině sice následuje následek, ale současně také příčina následuje po následku. Fyzici toho využili při nabíjení kvantové baterie, v systému uvedeném do stavu kvantové superpozice. Jak se zdá, kvantovým bateriím takové zacházení svědčí.

Moni

Nejstarší kompletně stojící kostel na Naxu s freskami z 6. nebo 7. století, v odlehlé podhorské vsi v nádherné krajině. Asi to bývala katedrála, dokonce opředená legendou o zmizelém pokladu, pokud tam ovšem jaký byl.


Pondělí 18. prosince 2023



Sobota 16. prosince 2023


Vyžírají hvězdy zevnitř parazitické černé díry?

Stephen Hawking před půlstoletím navrhl, že by naše staré dobré Slunce mohlo obsahovat „endoparazitickou“ primordiální černou díru. Jak by se hvězda podobná Slunci v takovém případě chovala? A za jakých okolností bychom takový pozoruhodný hvězdný ekosystém mohli nalézt?


Pátek 15. prosince 2023


V Číně připojili k síti první komerční reaktor IV. generace

Reaktorový systém HTR-PM v čínské jaderné elektrárně Shidao Bay se oficiálně stal prvním reaktorem čtvrté generace, který je připojený k síti. Tvoří ho vlastně dva reaktory s „oblázkovým“ palivem, připojené k jediné parní turbíně o výkonu 210 MWe a s heliovým chlazením.