Měď: strategická surovina pro budoucnost elektromobility, říká Stellantis

Investice automobilky Stellantis ve výši $155 mil. do společnosti McEwen Copper má pokrýt předpokládanou poptávku po mědi od roku 2027.

Dne 27.2.2023 oznámila skupina Stellantis investici ve výši 155 milionů dolarů do projektu v Argentině, který významně přispěje k dosažení uhlíkové neutrality skupiny do roku 2038. Stellantis získává 14,2% podíl ve společnosti McEwen Copper, dceřiné společnosti kanadské těžební společnosti McEwen Mining, která stojí za projektem Los Azules v Argentině a za projektem Elder Creek v Nevadě v USA. 

Díky tomuto podílu se skupina Stellantis stane druhým největším akcionářem společnosti McEwen Copper, hned po společnosti Rio Tinto, která je zde přítomna prostřednictvím své dceřiné společnosti Nuton specializující se na chemický proces loužení mědi. Projekt dolu Los Azules by měl od roku 2027 produkovat 100 000 tun katodové mědi o čistotě 99,9 % ročně a vzhledem ke zjištěným zdrojům by mohl být v provozu nejméně 33 let. 

„Stellantis se hodlá stát lídrem odvětví a dosáhnout do roku 2038 uhlíkové neutrality, což je cíl, který vyžaduje inovace a kompletní redefinici celého podnikání,“ uvedl Carlos Tavares, generální ředitel skupiny Stellantis. „Podnikáme důležité kroky v Argentině a Brazílii, abychom zajistili dekarbonizovanou mobilitu a zaručili strategické dodávky surovin potřebných k úspěchu strategie globální elektrifikace naší skupiny.“ 

Měď je strategickou surovinou pro budoucnost elektromobility a odhaduje se, že celosvětová poptávka po tomto vodivém kovu se v příštích letech ztrojnásobí. Díky této investici do jednoho z deseti největších mezinárodních projektů na těžbu mědi bude skupina Stellantis schopna od roku 2027 částečně pokrýt předpokládanou poptávku po mědi.

Rob McEwen, výkonný ředitel společnosti McEwen Copper, prohlásil: „Stellantis a McEwen jsou ideálními partnery pro tak významný projekt, jako je Los Azules. Společně sdílíme vizi na vybudování nového typu těžebního provozu založeného na principech rekultivace a inovativních technologiích s cílem dosáhnout do roku 2038 nulových emisí uhlíku. Jsme odhodláni dodávat Argentině i celému světu ekologicky šetrnou měď, produkt, který přispěje k elektrifikaci dopravy a ochraně našeho ovzduší.“

Toto oznámení posiluje příspěvek Jižní Ameriky k realizaci dlouhodobého strategického plánu skupiny Stellantis, Dare Forward 2030, a závazku dosáhnout dostupné mobility. Podle strategického plánu Dare Forward 2030 je cílem skupiny Stellantis dosáhnout do roku 2030 toho, aby 100 % prodejů osobních vozidel v Evropě a 50 % prodejů osobních vozidel a pick-upů v USA tvořila bateriová elektrická vozidla („BEV“).

V Brazílii hodlá skupina do konce desetiletí dosáhnout přibližně 20% podílu prodejů nízkoemisních vozidel („LEV“). Tento plán je součástí ambiciózní strategie dekarbonizace, která je v souladu s vědeckými doporučeními. Díky jasným a ambiciózním cílům hodlá skupina do roku 2030 snížit svou uhlíkovou stopu o polovinu oproti roku 2021 a dosáhnout tak uhlíkové neutrality do roku 2038.

zdroj: tisková zpráva

The post Měď: strategická surovina pro budoucnost elektromobility, říká Stellantis first appeared on Hybrid.cz.