Peking je dobrým místem pro podnikání

Jmenuji se Sascha a pocházím z Německa. Spoluzakládal jsem firmu The Appler Co., abychom v Číně zpopularizovali kulturu jablečného moštu.

Přišel jsem do Pekingu, abych zde dokončil svoji univerzitní diplomovou práci, plánoval jsem tu zůstat jen šest měsíců. Zkušenosti z té doby mě přiměly se do Pekingu znovu vrátit a začít zde svou kariéru.

Trh v Pekingu je připraven na nové produkty. Zároveň na něj mají snadný přístup nové firmy. V jiných zemích se můžete setkat s mnoha překážkami, například při registraci zahraniční společnosti. Pro mně bylo snadné zaregistrovat zde firmu a okamžitě začít podnikat.

Ve zdejších restauracích najdete jídlo z celého světa a samozřejmě i mnoho podniků s čínskou kuchyní. Stále si pamatuji, jak jsem poprvé šel do tradiční pekingské restaurace a neuměl jsem pojmenovat ani jediné jídlo na stole. Myslím, že se to velmi liší od Německa, kde tolik různých potravin není.

V Německu všichni v podstatě jedí pouze ze svých talířů. Poté, co jsem přišel do Pekingu, musel jsem si zvyknout, že se zde jídlo sdílí. Po deseti letech v Pekingu si už nedokážu představit, že bych jedl jen z jednoho talíře, protože na mne při sdílení čeká mnoho zajímavých jídel.