Tesla Model Y: výroba v Berlíně začne co nevidět

Tesla v interním emailu zaměstnancům potvrdila, že dodávky elektromobilů Tesla Model Y z Gigafactory Berlín Grünheide začnou v březnu.

Jako první začne Tesla Gigatovárna Berlín vyrábět Tesla Model Y ve verzi Performance, tedy tu nejdražší. Pro černobílou verzi TMY Performace je doba dodání značena na březen 2022, ostatní barevné verze prý začnou lidem chodit v květnu 2022. Elon Musk přitom doufal v začátek výroby už koncem minulého roku.

SOUVISEJÍCÍ: Elektromobil Tesla Model Y odstartoval revoluci ve výrobě aut

Aktuálně se také objevily nové změny v evropském konfigurátoru pro modelový rok 2022. Dojezd u Tesla Model Y Long Range, který zatím stále chodí z Gigafactory Šanghaj, se zvýšil z 507 km na 533 km WLTP (pro 20″ kola). Pro 19″ kola je dojezd dokonce odhadován na 565 km, ale nejde zatím o homologovanou WLTP hodnotu.

Pravděpodobně díky novým bateriovým článkům od LGES a zvýšení využitelné kapacity ze 77 kWh na 79 kWh. Nová baterie je interně označována jako 5L, původní byla 5C. Další změny zahrnují výměnu olověné 12V baterie za 15V li-ion baterii, rychlejší procesor AMD Ryzen či dvojité zasklení u zadních dveří.

Je pravděpodobné, že v Berlíně se bude vyrábět Tesla Model Y s pomocí obřích vstřikovacích lisů, takže se vylisují celá přední a zadní část auta, mezi které se vloží strukturální baterie. Není ale stále jasné, zda to bude už baterie složená z nových článků 4680. Zdá se, že v Berlíně zatím ne (ač už se tam ukázaly), zatímco v Gigafactory Texas, kde se výroba Modelu Y také pomalu rozbíhá, už nejspíš ano.

zdroj: Electrive

The post Tesla Model Y: výroba v Berlíně začne co nevidět first appeared on Hybrid.cz.