Vodík: poptávka do roku 2050 několikanásobně vzroste, tvrdí studie

Poptávka po vodíku se do roku 2050 zvýší čtyřikrát až šestkrát. Hlavními tahouny tohoto růstu budou silniční, námořní a letecká doprava a také nové průmyslové aplikace. Vyplývá to ze zprávy poradenské firmy McKinsey.

Důvodem pro nástup vodíku a dalších nízkouhlíkových paliv jsou cenové skoky u tradičních komodit v rámci ekonomického oživení po pandemii Covid-19 a následném konfliktu Ruska proti Ukrajině.  

Vodík se podle studie bude v roce 2035 spolu se syntetickými palivy podílet na energetickém mixu 32 %, do roku 2050 by tento podíl měl vzrůst na 50 %. Růst příštích 14 let potáhne zřejmě především silniční doprava, kde elektrické vozy na palivové články pravděpodobně vytlačí konvenční dieselové nákladní vozy. 

Po roce 2035 by se vodík mohl etablovat i v letectví nebo námořní dopravě v podobě odvozených paliv, jako je syntetický petrolej nebo čpavek.

Prosadí se čistý vodík

Do roku 2035 se podíl dodávek vodíku, které v současnosti tvoří z téměř 100 % takzvaný šedý vodík, posune na 60 % ve prospěch čistého vodíku. Do roku 2050 pak podíl čistého vodíku vzroste na 95 %. Důvodem bude pokles výrobních nákladů i podpora jednotlivých vlád k přijetí vodíkových technologií. Jen loni se počet oznámených projektů na výrobu čistého vodíku ztrojnásobil.

Vlastní vodíkovou strategii má v současnosti přijatou okolo 40 zemí. Právě vládní podpora spočívající například v nástrojích pro snižování emisí CO2 povedou k nástupu vodíku v oblastech, kde dosud nebyl plně konkurenceschopný.

zdroj: tisková zpráva

The post Vodík: poptávka do roku 2050 několikanásobně vzroste, tvrdí studie first appeared on Hybrid.cz.