200 let observatoře v Tartu


Budova hvězdárny v Tartu, dnes Stará hvězdárna. Zdroj http://www.obs.ee.

Observatoř v estonském universitním městě Tartu dnes slaví 200 let od svého založení. Stavba observatoře začala 22. prosince 1810. Symbolicky ve stejný den o 200 let později (tj. dnes) byla za přispění Evropské unie zahájena její rozsáhlá rekonstrukce.

Observatoř patří a patřila Universitě v Tartu, založené roku 1632 švédským králem Gustavem Adolfem. Observatoř samozřejmě nevznikla ze dne na den. Pozorování byla v Tartu zahájena už roku 1802. Observatoř byla dokončena v roce 1812. Na observatoři působilo postupně několik významných astronomů 19. století: Friedrich G. W. Struve, Johann H. Mädler, Ernst Öpik. V čele observatoře stáli i významní profesoři známí dnes spíše z matematiky: Thomas Clausen, Johann Pfaff. V roce 1824 se hlavním přístrojem hvězdárny stal 9-palcový Fraunhoferův refraktor, ve své době jeden z nejlepších dalekohledů na světě. Friedrich Struve vykonal v Tartu své životní dílo. Jím vybudovaný geodetický oblouk je součástí světového dědictví UNESCO.

Město Tartu se v literatuře vyskytuje pod několika názvy. Německý název zní „Dorpat“, v ruské literatuře se můžete najít jméno „Jurjev“ (název používaný v době rusifikace za Alexandra III.).

Dnes observatoř sídlí na kopci poblíž obce Tõravere, 20 km od Tartu, kde byl v letech 1957-1964 vybudován areál v parkové úpravě s administrativní budovou a několika pozorovatelnami. Dalo by se říci „estonský Ondřejov“. Samotné město Tartu má dnes 100 000 obyvatel a je druhým největším městem Estonska. Největším dalekohledem v Tõravere je 1,5 metrový reflektor sloužící ke spektrometrii hvězd (dokončen 1974).

Zdroje a odkazy

Restaureeritud tähetorni tutvustamine 22. detsembril 2010
Observatoř v Tartu (Tõravere) – http://www.aai.ee
Stará observatoř v Tartu – http://www.obs.ee
EINASTO, Jaan: Two hundred years of galactic studies in Tartu Observatory (PDF, 3,2 MB)
Friedrich Georg Wilhelm Struve (životopis)
Thomas Clausen (1801-1885) (životopis)