Blíží se definitivní konec většiny rtuťových zářivek

Začátkem listopadu 2023 se v Ženevě konala pátá schůzka stran Minimatské úmluvy o rtuti (COP-5), kde se sešli delegáti ze 147 zemí, včetně USA, Číny i drtivé většiny evropských států. Dohodli se na úplném vyřazení rtuťových zářivek do roku 2027 co do jejich výroby, exportu a importu. Úmluva dostala své jméno po japonské Minimatské zátoce, která byla již v polovině 20. století silně zamořena rtutí z odpadních vod, což způsobilo smrt tisíců lidí.

Možná vám mohlo uniknout, že už na předchozí čtvrté schůzi (COP-4) se rozhodlo o vyřazení jednopaticových kompaktních zářivek do roku 2025. Nové rozhodnutí se teď ale dotýká už i lineárních zářivek, se kterými se setkáváme spíše v průmyslu a veřejném prostoru. Výjimkou zůstávají jen některé speciální druhy zářivek, jako jsou například ultrafialové zářivky používané v soláriích nebo v průmyslu pro vytvrzování lepidel a barev.

Díky dohodě se očekává urychlení celosvětového nahrazování světelných zdrojů za LED, zvýšení jejich prodejů a v konečném důsledku také redukce emisí CO2 – zářivky oproti některým lepším LED spotřebovávají téměř dvojnásobek energie, jak ukazuje přiložená grafika srovnávající jejich efektivitu vyzařování.

Vyřazování bude probíhat posupně v několika fázích v závislosti na množství rtuti, výkonu a typu jednotlivých produktů. Na přiložených grafech můžeme vidět předpokládané úspory emisí CO2 a především pak odhadované úspory rtuti v jednotkách metrických tun, kde vidíme výrazný pokles až o necelou polovinu během několika následujících let.

Tady v Evropě i v jiných rozvinutých ekonomikách nás vyřazení zářivek nejspíš nemusí zas až tolik překvapovat, neboť je už docela běžně nahrazujeme za světelné diody právě kvůli vyšší efektivitě i příjemnějšímu světu. Co už tolik nevidíme je, že například africký region s méně regulovaným trhem se naopak stal pro „naše“ rtuťové zářivky odbytištěm a významnou hrozbou pro tamější ekosystémy i veřejné zdraví.

Zdroj: ledsmagazine.com