Blíží se rok kovové Krysy

Zcela zaplněné Kongresové centrum Praha si v pátek 17. ledna večer připomnělo blížící se oslavu nového čínského roku. Ten nastane v sobotu 25. ledna a potrvá do 11. února 2021. Rok Prasete tak vystřídá rok kovové Krysy (Myši).

Slavnostního programu se tentokráte chopil soubor University umění Sečuánu, který předvedl v jedenácti krátkých vystoupeních to nejlepší ze své kultury: lidové písně, tanec, akrobacii, bojová umění, hudbu, nechyběla ani ukázka z tradiční sečuánské opery, jejíž chór a herci získali nevyšší ocenění čínského ministerstva kultury – Cenu Wenhu, kterou navrhuje porota čínských operních expertů za zásadní přínos tomuto umění.

Soubor Univerzity umění Sečuánu je jedním ze šesti uměleckých těles Ministerstva kultury a cestovního ruchu provincie Sečuán. Vystupoval již ve více než čtyřiceti zemních světa, ale do České republiky a na Slovensko zavítal vůbec poprvé.

Tak jako je zvířat čínského zvěrokruhu přesně dvanáct, podobně připadá i celý jednotlivý čínský rok po každých dvanácti letech jednomu znamení. Letošní rok kovové Krysy se podle čínského horoskopu ponese ve znamení nových příležitostí. Bude plný změn, doslova nezůstane kámen na kameni. Štěstí ale bude přát jen činorodým a aktivním jedincům, pasivita letos není v kurzu.