Česká firma vyvinula domácí rychlonabíječku pro elektromobily

Plzeňský výrobce domácích baterií na ukládání energie EnergyCloud dokončil vývoj unikátních rychlonabíječek, které můžou výrazně napomoci v rozvoji elektromobility v Česku. Zatímco běžně trvá nabití elektromobilu až 12 hodin, s novou rychlonabíječkou je možné auto nabít za hodinu, a to za využití energie z obnovitelných zdrojů.

Zatím je k dispozici první plně funkční prototyp, po nezbytných zkouškách a testech se očekává, že k zákazníkům se první kusy dostanou zhruba v polovině roku 2019. Podle Tomáše Jelínka, ředitele firmy EnergyCloud, však uvedení na trh nestojí v cestě větší překážky, s rychlonabíječkou totiž navazují na již ověřenou technologii. „Náš koncept počítá se získáváním energie z fotovoltaických panelů. Elektřina z nich se uloží do baterií, ke kterým je nabíječka připojena. Uzavřeme tak celek domácího energetického hospodářství, které běžnou distribuční síť nebude zatěžovat,“ vysvětluje Jelínek.

Připojený automobil dokáže 30kw nabíječka dostat zpět na kola už za hodinu. Pokud by navíc fotovoltaické panely neměly přes den kvůli počasí dostatek světla pro výrobu energie, může se baterie dobíjet z elektrické sítě s využitím nízkých tarifů. EnergyCloud se svými rychlonabíječkami do domácnosti také reaguje na akutní nedostatek nabíjecích stanic pro veřejnost, kde Česko za západní Evropou dlouhodobě zaostává. Zatímco v Německu mají takových míst už přes deset tisíc, u nás se stále můžeme bavit maximálně o stovkách.

The post Česká firma vyvinula domácí rychlonabíječku pro elektromobily appeared first on Nazeleno.cz.