Cestování do Bulharska autem: Tipy a triky

K moři do Bulharska míří každoročně tisíce Čechů, ať už letadlem, autem, nebo autobusem. Jak to vypadá, když se chcete dostat do Bulharska na vlastní pěst? Zjistili jsme nejpohodlnější cestu.

Předtím, než zadáte do vyhledávače „Bulharsko dovolená“, pojďme si říci pár obecných informací. Na dovolenou se sem jezdí především k Černému moři, které lemují dlouhé pláže s jemným zlatým pískem. Zlaté písky se mimochodem jmenuje i jedno z nejoblíbenějších letovisek. A pokud nebudete vyrážet do sem, nejspíš zamíříte na Slunečné pobřeží, do Primorska nebo oblasti Svatý Vlas. Bulharské pobřeží má na délku skoro 400 kilometrů a je tak z čeho vybírat.

Kudy tudy do Bulharska?

Z Česka to do Bulharska není úplně nejblíže. Z Prahy k Černému moři ujedete dobrých 1 800 kilometrů a počítat musíte aspoň s 20 hodinami jízdy. Cesta autem má ale samozřejmě svoje výhody – po cestě uvidíte i zajímavosti Maďarska, Srbska nebo Rumunska a užijete si nezávislost, protože budete moct zastavit na jakémkoliv místě, které se vám zalíbí.

Do Bulharska vedou dvě hlavní cesty. Severní přes Slovensko, Maďarsko a Rumunsko, která je kratší pro cestu do letovisek od Varny na sever, a jižní přes Slovensko, Maďarsko a Srbsko, která vás rychleji spojí s letovisky u Burgasu. Někdy se ale cesta přes Srbsko vyplatí v obou případech. Úskalím Rumunska jsou totiž časté opravy silnic, kolony a obecně málo dálnic. Kvůli tomu se cesta často neplánovaně protáhne. Výhodou je však jízda přes nádherné pohoří Karpat, které samotné rozhodně stojí za návštěvu. Už jen samotná silnice Transfăgărăsan patří k nejkrásnějším v Evropě.

Pokud jste vlastníkem elektromobilu, máte o důvod navíc. Dobíjení je totiž v Rumunsku poměrně snadné. Rychlodobíjecí stanice jsou dostupné u supermarketů Kaufland, které najdete v každém větším městě. Bohužel už zde není nabíjení zdarma, jako to bývalo před pár lety, ale v Kauflandu nakoupíte, za stejnou částku můžete dobíjet bezplatně.

TIP: Při cestě do Bulharska nezapomeňte zkontrolovat své pojištění automobilu,ať Vám nezkomplikuje cestu problém s povinným ručením. 

Dálniční poplatky a další radosti

S nestabilními cenami pohonných hmot se dá těžko odhadnout, kolik vás cesta bude stát. Čistě tam a zpět najedete kolem 3 600 kilometrů. Jako řidiči hybridu můžete značně ušetřit nabíjením, které v pár případech zvládnete obstarat zdarma. Je ale nutné si předem udělat plán a počítat s tím, že některé bezplatné stanice můžou být obsazené nebo již neexistující.

Kromě nákladů z provozem vozidla počítejte také s dálničními poplatky. Orientační ceny jsou:

  • Slovensko: desetidenní – 10 EUR
  • Maďarsko: desetidenní – 2 975 HUF
  • Rumunsko: týdenní – 3 EUR
  • Bulharsko: týdenní – 8 EUR
  • Srbsko: formou mýta

Na Slovensku a Maďarsku si už dálniční známku pořídíte elektronicky, ve zbylých zemích si ji musíte zakoupit fyzicky.

zdroj: placená inzerce

The post Cestování do Bulharska autem: Tipy a triky first appeared on Hybrid.cz.