Elektrická vs. fosilní vozidla – jaké jsou jejich největší výhody a nevýhody?

Benzínové a naftové vozy jsou nám dobře známé, rychle se tankují a mohou ujet dlouhé vzdálenosti, než je třeba znovu natankovat. To (zatím) nelze říci o elektromobilech. Elektromobily však přinášejí řadu jedinečných pozitiv.

Elektromobily využívají k pohonu výhradně baterie a elektromotory. Když se vozidlo vybije, musíte najít nabíjecí stanici a vyhradit si alespoň půl hodiny na nabíjení. Plug-in hybridy mají baterii a elektromotor, ale také benzinový motor. Jsou schopny plně elektrického pohonu, ale mají mnohem kratší dojezd než jejich elektrické protějšky.

Vozidla se spalovacími motory

VÝHODY

Spalovací motory jsou na trhu již více než sto let a nabízejí důvěrně známý zážitek z jízdy. Vozidla se snadno používají, snadno se tankují a mají dojezd, který je praktický pro dlouhé cesty. Tyto výhody spolu s nižšími pořizovacími náklady činí automobily se spalovacími motory atraktivními pro mnoho řidičů.

NEVÝHODY

Přestože jsou spalovací motory ekologičtější než kdykoli předtím, jejich dny jsou sečteny. Negativní vliv člověka na Zemi a její klima zdaleka převyšuje výhody benzinových aut a automobilky to vědí. Proto začínají vyrábět a zdokonalovat ekologičtější alternativy.

Elektromobily

VÝHODY

Jednou z největších výhod elektromobilů je menší potřeba pravidelné údržby. Nemusíte měnit olej, pod kapotou nejsou mechanické součásti, které by se mohly porouchat, není výfukový systém a životnost ostatních součástí je delší. Nejsou hlučné a mají několik výkonnostních výhod. Zřejmým pozitivem je i snížení negativního dopadu na životní prostředí. 

NEVÝHODY

V závislosti na lokalitě můžete, ale nemusíte mít přístup k nabíjecím stanicím. Pokud nevlastníte dům, kde si můžete postavit vlastní nabíjecí stanici, musíte se spolehnout na dostupné stanice ve vaší oblasti. Nevýhodou je také doba nabíjení. Na rozdíl od tankování, které může trvat několik minut, trvá většině elektromobilů mnohem déle, než obnoví značnou část svého dojezdu.

Dnes si lze pronajmout téměř cokoli – kancelárie na prenájom, oblečení a samozřejmě auta. Pokud si chcete elektromobil před koupí vyzkoušet, zkuste si ho na týden půjčit a zjistěte, zda je to něco pro vás. 

zdroj: placená inzerce

The post Elektrická vs. fosilní vozidla – jaké jsou jejich největší výhody a nevýhody? first appeared on Hybrid.cz.