Elektrický robotaxík Hyundai Ioniq 5 udělal zkoušky na řidičák – v USA

V rámci nové kampaně nechal Hyundai svůj robotický taxi elektromobil Ioniq 5 absolvovat jízdní testy podobné těm, jaké musejí zvládnout opravdoví uchazeči o řidičské oprávnění v USA.

Značka Hyundai spustila kampaň s videem, v němž plně elektrické robotaxi IONIQ 5 s funkcí autonomní jízdy úspěšně absolvovalo test podobný jízdním zkouškám pro získání řidičského oprávnění ve Spojených státech.

Robotické taxi Hyundai IONIQ 5, vyvinuté partnerskou společností Motional, prošlo řadou jízdních zkoušek na veřejných komunikacích včetně jízd v ulicích amerického velkoměsta Las Vegas, při nichž prokázalo své výjimečné schopnosti.

Tento výkon dokládá spolehlivost a bezpečnost jeho technologie pro autonomní jízdu, která má navíc nesmírný potenciál při začleňování lidí s hendikepem do společnosti. Potvrzuje se tím potenciál autonomních vozidel pro zajištění svobodné mobility všem.

Video začíná rozhovorem s Pearl Outlaw, Američankou s poškozeným zrakem, a její matkou Ruth. Pearl čelí omezením v důsledku dědičné poruchy, kvůli níž nemůže získat řidičský průkaz – ten je přitom pro mnohé lidi symbolem nezávislosti a svobody.

Její příběh poukazuje na každodenní výzvy v oblasti mobility, jimž musí čelit lidé s fyzickým hendikepem. Robotické taxi IONIQ 5 je příslibem splnění snu o nezávislém pohybu, o svobodě objevovat bez nutnosti spoléhat se na ostatní.

„Jako zkušební komisařka pracuji už 25 let a za tu dobu jsem v zájmu bezpečnosti nechala propadnout tisíce žadatelů o řidičské oprávnění,“ říká Kandice Jones, která robotaxi IONIQ 5 testovala.

V jízdním testu na uzavřeném okruhu podalo robotické taxi IONIQ 5 vynikající výkon a komisařku ohromilo nejen přizpůsobováním rychlosti jízdy, změnami jízdních pruhů a manévrováním, ale i svou schopností precizně zastavit u značky Stop, odbočit vlevo nebo pohotově reagovat na potenciální nebezpečné situace. Vůz bez zaváhání projel bulvárem Las Vegas Strip i předměstími amerického velkoměsta.

Robotaxi elektromobil Hyundai Ioniq 5 ztělesňuje různé transformační technologie v oblasti mobility spojené do jediného vozu. Ten je výsledkem rozsáhlé spolupráce značky Hyundai se společností Motional, která vyvíjí technologii autonomní jízdy.

Ve společném projektu jsou již řadu let vyvíjeny a důkladně testovány vyspělé automobilové platformy a autonomní technologie. Díky široké sadě vyspělých senzorů používajících laserové (LiDAR – Light Detection And Ranging), radarové i kamerové snímání podává robotické taxi konzistentní jízdní výkony v nejrůznějších podmínkách.

„Hyundai jako společnost poskytující svobodu mobility chce ve své kampani prezentovat bezpečnost a důvěryhodnost robotického taxi IONIQ 5,“ řekl Sungwon Jee, první viceprezident a globální marketingový ředitel Hyundai Motor Company. „Budeme se i nadále zaměřovat na naši technologii autonomní jízdy, která je založena na umělé inteligenci a přinese pozitivní změny do každodenního života našich zákazníků.“

zdroj: tisková zpráva

The post Elektrický robotaxík Hyundai Ioniq 5 udělal zkoušky na řidičák – v USA first appeared on Hybrid.cz.