Elektromobil Alpine A290 poprvé za polárním kruhem

Plně elektrický hot-hatch Alpine A290 prochází již více než dva roky rozsáhlým programem vývoje a ladění. Vydal se i do Švédska. Renault auto představí letos v červnu.

Elektromobil Alpine A290 od začátku roku ladí své vlastnosti při nízké přilnavosti v těch nejextrémnějších  povětrnostních podmínkách s teplotami, které mohou klesnout až pod -30 °C. Technické  týmy Alpine testují prototypy na tratích a otevřených silnicích v těchto podmínkách, aby  zajistily dokonalost ve všech směrech. 

Při těchto testech v chladném počasí byl vůz A290 poprvé opatřen zcela  novou kamufláží Alpine. foto: Renault

Všechny technické parametry jsou podrobeny testům v plném rozsahu, aby bylo zaručeno  dosažení požadované úrovně výkonu a chování. Stejně jako u každého vozu Alpine je i u modelu A290 věnována zvláštní pozornost dynamickým vlastnostem. Reakce motoru, živost, přesnost jízdy a agilita – tomu všemu je věnována maximální pozornost, aby bylo dosaženo  zážitku z jízdy i v extrémních podmínkách. 

Testuje se také široká škála výbavy, včetně topení, kvality odmlžování a odmrazování a ESC  (elektronická kontrola stability) na sněhu. Žádný z těchto bodů nelze reprodukovat v technickém centru a lze je ověřit pouze v extrémně chladných podmínkách. 

Při své první oficiální jízdě se A290 představil v originální kamufláži Alpine, s logem „A-Arrow“  na střeše a v modrém barevném provedení modrá Alpine. Prototyp se poprvé představil s  definitivní karoserií a potvrzenými rozměry: délka 3 990 mm, šířka 1 820 mm, výška 1 520  mm, rozvor 2 530 mm. 

Model A290 představil také exkluzivní sportovní volant Alpine v kůži Nappa se zploštělým  povrchem a bodem “0”, který připomíná motoristický sport, jenž je tak silnou součástí DNA  značky. Obsahuje tři základní funkce vypůjčené od volantů Alpine pro Formuli 1: OV  (předjíždění), RCH (rekuperace) a jízdní režimy s přístupem jedním stiskem. 

Exkluzivní označení „A29“ vyvinuté společností Michelin pro Alpine A290 

Pro tyto testy je A290 obuta do vysoce výkonných pneumatik MICHELIN Pilot Alpin 5, které  měří a kontrolují úroveň brzdění a přesnost jízdy v náročných zimních podmínkách. 

Od počátku spolupráce v roce 2012, kdy byl představen model A110, posílily společnosti  Alpine a Michelin své partnerství při vývoji pneumatik pro plně elektrickou řadu Alpine,  počínaje modelem A290. Po dvou letech práce bude model A290 vybaven specifickými  19palcovými pneumatikami: 

– MICHELIN Pilot Alpin 5 zimní pneumatiky 

– Dvěma sportovními letními pneumatikami: MICHELIN Pilot Sport EV pro optimalizovanou  energetickou účinnost a MICHELIN Pilot Sport S5 s nejvyšší úrovní výkonu. 

Tyto tři pneumatiky byly vyvinuty tak, aby zlepšily a využily výkonnost vozu A290 za všech  jízdních podmínek, ať už na suchu, mokru nebo na sněhu. 

Každá pneumatika bude mít exkluzivní označení založené na systému kódování pro  jednotlivé modely Alpine. U modelu A290 to bude „A29“. Zákazníci tak při výměně pneumatik  získají přesně stejný výkon: dokonalou rovnováhu mezi bezpečností, dojezdem,  ovladatelností, odolností, komfortem a akustikou. 

Tyto extrémně chladné testy ve Švédsku jsou dalším krokem ve vývoji modelu A290, který  bude představen v červnu 2024.

zdroj: tisková zpráva

The post Elektromobil Alpine A290 poprvé za polárním kruhem first appeared on Hybrid.cz.