Elektromobily BMW Neue Klasse přijedou za rok, nabídnou obousměrné nabíjení

Modely BMW Neue Klasse, jejichž uvedení je naplánováno na rok 2025, budou schopny ukládat elektřinu a fungovat jako zdroj energie.

Nejnovějšími designovými studiemi BMW Vision Neue Klasse sedan a BMW Vision Neue Klasse X SAV ukazuje BMW, jak bude vypadat příští generace klíčových vozidel značky. Představují řadu technologických inovací.

SOUVISEJÍCÍ: Továrna BMW Mnichov bude od roku 2027 vyrábět jen elektromobily

Po světové premiéře BMW Vision Neue Klasse X nyní BMW oznamuje další novinku, která se má dostat do výroby: schopnost obousměrného nabíjení. Tato technologie umožňuje využít vysokonapěťovou baterii plně elektrického vozidla jako zásobárnu energie a později vrátit naakumulovanou elektřinu buď do vlastní domácí sítě, nebo do elektrické sítě.

Výběr materiálů a způsob konstrukce umožňují snadnější demontáž jednotlivých dílů a efektivnější recyklovatelnost. Boční prahy a prvky předního a zadního nárazníku jsou rovněž vyráběny z recyklovaných monomateriálů.  foto: BMW

Zákazníci BMW tak mohou ještě snadněji aktivně přispívat k přechodu na novou energetiku a podporují udržitelnou výrobu a využívání obnovitelné energie. Funkce jako „Vehicle to Home“, „Vehicle to Grid“ a „Vehicle to Load“ tak budou zákazníkům BMW k dispozici poprvé.

Vehicle to Gome: elektřina pro vaši domácnost

V počáteční fázi technologie umožní obousměrné nabíjení zákazníkům v podstatě využívat vysokonapěťovou baterii vozidla jako stacionární zásobník energie. V tomto případě se uhlíkově neutrální elektřina vyrobená fotovoltaickým systémem zákazníka dočasně uloží do baterie vozidla pomocí zařízení BMW DC Wallbox Professional a následně se vrací zpět k napájení dalších spotřebičů v domácnosti, čímž se zákazník na určitou dobu stává nezávislým na vnější elektrické síti a snižuje své náklady na energii.

Vehicle to Grid: napájení do sítě

Druhý stupeň obousměrného nabíjení umožní zákazníkům zpřístupnit část kapacity jejich baterie externě. Tuto energetickou kapacitu lze využít jak pro nabíjení ze sítě, tak pro vybíjení elektřiny do ní ve vhodných časech. Přístup na trh s energií zajišťuje kooperační partner BMW, společnost E.ON.

K tomu budou zákazníci potřebovat dynamický tarif za elektřinu od společnosti E.ON, která bude proces nabíjení řídit společně s backendem BMW, aby umožnila generování příjmů z výměny energie. Tato funkce bude na různých trzích k dispozici až po přijetí nezbytných regulačních opatření.

Vehicle to Load: auto jako powerbanka

Funkce Vehicle to Load umožňuje využívat energii uloženou ve vozidle k napájení externích elektrických zařízení. To znamená, že Neue Klasse může sloužit jako mobilní powerbanka například pro nabíjení elektrokola nebo pro napájení elektrických zařízení při kempování.

Bez ohledu na to, jaký typ obousměrného nabíjení je použit, je vždy na prvním místě touha zákazníka po mobilitě. To je zajištěno intuitivním a snadným ovládáním v aplikaci My BMW App, kterou lze ovládat celý ekosystém BMW Connected Home Charging.

Technologie BMW eDrive: efektivnější šestá generace

Ve vozech Neue Klasse dosahuje celková efektivita zcela nové úrovně. Klíčem k tomu je nejnovější, šestá generace technologie BMW eDrive. Kromě vylepšených integrovaných elektrických pohonných jednotek jsou její součástí také nové cylindrické lithium-iontové akumulátorové články s objemovou hustotou energie o více než 20 % přesahující dříve používané prizmatické články.

V kombinaci s přechodem na 800voltovou architekturu současně dojde ke zvýšení rychlosti nabíjení až o 30 %. Vozy díky tomu budou schopné nabití na dalších 300 km jízdy během pouhých deseti minut. Šestá generace pohonu BMW eDrive nabídne také až o 30 % delší dojezd.

Pokud jde o aerodynamiku, BMW Vision Neue Klasse X se vyznačuje mimořádnou účinností, kdy snižuje koeficient odporu vzduchu oproti srovnatelnému modelu současné modelové řady o 20 %. Nová konstrukce pneumatik a speciální brzdový systém navržený přímo pro čistě elektrické vozy pomáhají zvýšit celkovou účinnost vozidla až o 25 %.

zdroj: tisková zpráva

The post Elektromobily BMW Neue Klasse přijedou za rok, nabídnou obousměrné nabíjení first appeared on Hybrid.cz.