Evropský parlament posvětil konec spalovacích motorů v roce 2035

Evropský parlament podporuje revidované normy emisí CO2 pro nové osobní automobily a lehká užitková vozidla, které jsou součástí balíčku „Fit for 55 do roku 2030“. Ty budou de-facto znamenat konec spalovacích motorů do roku 2035.

Ve středečním hlasování na plénu přijali evropští poslanci 339 hlasy (249 bylo proti a 24 se zdrželo) svůj postoj k navrhovaným pravidlům pro revizi výkonnostních norem emisí CO2 pro nové osobní automobily a dodávky. V přijatém usnesení, které představuje postoj Parlamentu pro jednání s členskými státy, poslanci podporují návrh Komise na dosažení bezemisní silniční mobility do roku 2035 (cíl pro celý vozový park EU snížit emise produkované novými osobními a lehkými užitkovými vozidly o 100 % ve srovnání s rokem 2021). Průběžné cíle snížení emisí pro rok 2030 by byly stanoveny na 55 % pro osobní automobily a 50 % pro dodávky.

Jde o součást tzv. Zelené dohody pro Evropu. Ta zahájila novou strategii růstu EU. Cílem je doslova „transformovat EU na spravedlivou a prosperující společnost s moderní, konkurenceschopnou ekonomikou efektivně využívající zdroje“. Potvrzuje ambici Komise zvýšit své klimatické cíle a učinit z Evropy do roku 2050 první klimaticky neutrální kontinent. Kromě toho si klade za cíl chránit zdraví a blahobyt občanů před environmentálními riziky a dopady. Ve světle velmi závažných dopadů pandemie COVID-19 na zdraví a hospodářský blahobyt nezbytnost a hodnota Zelené dohody pro Evropu jen vzrostla.

Vzhledem k aktuálním trendům růstu prodejů elektromobilů ale může být schválení přísných emisních regulí pro rok 2035 vlastně jen formálním posvěcení toho, co beztak v západní a severní Evropě nastane již během několika následujících let. Tedy že automobilky začnou nabízet prakticky pouze a jen bateriové elektromobily.

zdroj: tisková zpráva

The post Evropský parlament posvětil konec spalovacích motorů v roce 2035 first appeared on Hybrid.cz.