feed info

5 článků z Věda

V Benátkách byla zahájena výstava Stanislava Kolíbala

Stanislav Kolíbal zahájil 8. května svoji výstavu reprezentující Českou a Slovenskou republiku na 58. mezinárodní bienále umění – La Biennale di Venezia. Výstava Bývalé, nejisté, tušené rozvíjí klíčová témata Kolíbalovy tvorby, času a lability, jako kritické reakce na složitý politický a sociální kontext v Československu i v současnosti.

Herta Müllerová: Liška lovec (ukázka z knihy)

Když román Liška lovec Herta Müllerová v roce 1992 napsala, byl Ceauşescu už téměř tři roky mrtvý a jeho totalitní systém poměrně dobře zmapovaný. Autorka ale chtěla ukázat jiný děs, než jakým byly statistiky umučených, vyhnaných, znásilněných… Chtěla ukázat, jak diktatura ničí vnímání, jak propaganda likviduje význam řeči. 

Ve věku 75 let zemřel herec Národního divadla Václav Postránecký

Václav Postránecký hrál už od dětství, byl členem Dismanova rozhlasového dětského souboru, jako dítě dostal například roli v povídkovém filmu Vzorný kinematograf Jaroslava Haška (1955) režiséra Oldřicha Lipského a v profesionálním divadle se poprvé objevil v pražském Tylově divadle (dnes Stavovské).

Noc literatury láká na běžně nedostupná místa v Praze

Už ve čtvrtek 9. května začíná od 18. hodin třináctý ročník Noci literatury. Známé herecké osobnosti budou číst v 63 městech v České republice úryvky knih zahraničních autorů. Díky Noci literatury se návštěvníci opět dostanou do nevšedních nebo i běžně nedostupných míst. Česká centra organizují Noc literatury také v Evropě i v zámoří. Vstupné na...

Ministr Staněk: bývalý ředitel Fajt dlouhodobě hazardoval se svou pověstí a dobrým jménem instituce

Ministr kultury Antonín Staněk odpověděl na dopis čtyřiceti ředitelů světových muzeí a galerií, kteří se postavili za bývalého ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta. Odpověď adresoval ředitelce Státních uměleckých sbírek Drážďany Marion Ackermannové, na jejichž webových stránkách je dopis ředitelů premiérovi Andreji Babišovi...