31 článků z PÁTKU 13.6.2014

Kolik je v Galaxii obyvatelných planet?

Vědci přicházejí s novým indexem, podle něhož je v Galaxii až 100 milionů planet, na jejichž povrchu se může nacházet složitý život. Nemám rád odhady typu „v Galaxii je XXX milionů toho nebo onoho“. Mnoho z těchto odhadů není daleko od vycucání z prstu a i ty ostatní nemusí být vždy přesně. Navíc je mnohem korektnější uvádět procenta. Když to hodně ale...

Nové technologie v kosmickém taxíku

Využít nové technologie naplno, počítat s nimi už od samého počátku a dát tak kosmickým lodím konečně pořádný nádech 21.století se nyní snaží Boeing se svým připravovaným strojem CST-100 ve spolupráci s lídrem na trhu s mobilními telefony, firmou Samsung.

Švestičky z vlastní (vesmírné) zahrádky

Abych hned na začátku článku uvedl věci na pravou míru – na dalších řádcích se nebudeme věnovat avizovaným švestkám, ale salátu. Nicméně kdo ví, třeba právě v těchto týdnech začíná nová éra kosmického zahradničení a jednou se dočkáme i těch švestek.

Ultrapřesný světelný teploměr

Australští fyzikové z univerzity v Adelaide vyvinuli extrémně přesný teploměr, který pracuje na optické bázi a je asi třikrát přesnější než dosavadní nejpřesnější teploměry na světě.

Ministr Brabec v Lucemburku hájil postoj ČR k otázkám ovzduší a GMO

Delegace ČR vedená ministrem životního prostředí Richardem Brabcem se dnes zúčastnila Rady ministrů EU pro životní prostředí. Ministři EU 28 diskutovali mimo jiné témata geneticky modifikovaných organismů a čistého ovzduší. Jedním z hlavních témat byla diskuze ministrů států EU k návrhům balíčku předpisů o čistém ovzduší Evropské komise. "Česká...

Německá Puma prokazuje své kvality

Nejnovější německé bojové vozidlo pěchoty Puma úspěšně dokončilo testování v nejnáročnějších klimatických podmínkách. Své kvality vozidlo prokázalo jak v chladném Norsku, tak v rozpálených a prašných Spojených arabských emirátech.

Elektromobil, který získává energii z hliníku, vody a vzduchu

Dvě firmy, Alcoa a Phinergy, se spojily, aby na okruhu v kanadském Montrealu demonstrovaly funkční prototyp elektromobilu, který svoji energii čerpá z primární baterie typu hliník-vzduch. Vysoká hustota energie v této baterii umožňuje u elektromobilu s běžným akumulátorem prodloužit tímto způsobem dojezd o zhruba 1600 kilometrů.