20 článků ze STŘEDY 23.7.2014

Přemnožení chrousti ničí lesy na Hodonínsku, lesníci žádají letecký postřik

Lesníci na Hodonínsku se snaží o obnovu oblasti takzvané Moravské Sahary, která před více než dvěma lety shořela velmi pravděpodobně kvůli nedopalku cigarety. Bojují však s přemnoženými chrousty maďalovými. V lesích Hodonínské a Bzenecké doubravy jsou jich údajně miliardy. Larvy chrousta okusují kořeny rostlin a ty pak odumírají. Škody jdou do milionů korun.

Nejčernější černý materiál

Britská firma Surrey NanoSystems vytvořila materiál, který pohlcuje nejvyšší procento světelného záření na světě. V tomto smyslu je také nejblíže ideálu zcela “černého” tělesa.

Obranný systém Trophy chrání izraelské tanky

Izraelské jednotky před pár dny v rámci operace Protection Edge zahájily pozemní operaci v pásmu Gazy. Součástí izraelských pozemní sil je také obrněná technika vybavená aktivním ochranným systémem Trophy. Podle deníku Globes systém Trophy zmařil již 5 raketových útoků.

Proč kočky žerou trávu?

Mezi odborníky neexistuje shoda na jednom důvodu, proč kočky žerou trávu. Různí odborníci kladou důraz na různá vysvětlení. A někteří zase tvrdí, že nejsou důkazy pro žádné z nich.

GE LED nahradí klasickou 100W žárovku

Společnost GE Lighting dosáhla mimořádného úspěchu u své A řady ENERGY STAR® LED náhrady klasické 100W žárovky. Ta dosáhla vysoké účinnosti 100lm/W, což ji řadí k nejefektivnějším LED ekvivalentům klasických žárovek v rámci odvětví. Dle vyjádření produktového manažera společnosti GE LED, Linda Pastora, LED náhrada vyzařuje stejné měkké bílé světlo,...