30 článků ze ČTVRTKA 24.7.2014

Mohou černé díry explodovat kvantovým odrazem?

Co když při zhroucení hvězdy vlastně černá díra nevznikne a během pár mžiků se překlopí do bílé díry? Kvůli dilataci času by ve vesmíru zatím uplynula spousta miliard a bilionů let. Tvrdí to nová teorie založená na smyčkové kvantové gravitaci.

Záhadné spršky radiových vln z vesmíru

Mezinárodní tým astronomů publikoval 10. července v časopise The Astrophysical Journal článek, který pojednává o zvláštních krátkých sprškách radiových vln, které na Zemi přicházejí opakovaně z lokalit, ležících mimo naši Galaxii. Zdroje ani mechanismus vzniku těchto vln však nejsou doposud známy.

Striker II: Nová pilotní přilba od BAE Systems

Britský zbrojní gigant BAE Systems na proběhlé výstavě Farnborough Airshow 2014 představil novou pilotní přilbu Striker II s průhledovým displejem. Přilba vychází z modelu Striker I používaném piloty evropských stíhaček Eurofighter nebo Gripen.

Spolupráce leteckých a dělostřeleckých návodčí

Přímá letecká podpora (Close Air Support – CAS) a její role na moderním bojišti už není žádnou novinkou. Nicméně integrace dělostřelecké podpory na potlačení nepřátelské protiletadlové obrany (Supresion Enemy Air Defence – SEAD) ve spolupráci s pozemním velitelem a jeho manévrem včetně přímé letecké podpory, je již vrcholem koordinace.

Evropa bude šetřit energií, připojí se i Česká republika?

Evropská komise vyzdvihla roli energetické efektivity, vyzvala k plné implementaci stávajících směrnic do roku 2020 a navrhla evropský cíl pro zvýšení energetické efektivity do roku 2030 o 30 %. Dlouhodobý cíl znamená stabilní a předvídatelné prostředí pro energeticky úsporné stavebnictví, které se nebude měnit s každou přicházející vládou, což umožňuje...