7 článků ze SOBOTY 12.5.2018

Batless: miniaturní čip který funguje, i když dojde baterie

Vědci vytvořili nový miniaturní mikročip, který si poradí i s výpadkem napájení • I když standardně spoléhá na baterii, jakmile se vybije, dokáže se přepnout do extrémně úsporného módu se solárním napájením • Čip funguje i když je velmi málo světla

Vojenská přehlídka na Rudém náměstí

9. května na Rudém náměstí proběhla tradiční každoroční vojenská přehlídka na oslavu Dne vítězství – 73. výročí porážky nacistického Německa ve druhé světové válce. Porážka nacistického Německa je nejvýznamnější událost v ruské historii a také současný hlavní narativ ruské státnosti.

NASA plánuje vyslat k průzkumu Marsu vrtulník

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) plánuje vyslat v roce 2020 na Mars kromě robotického vozítka poprvé také vrtulník. Helikoptéra byla speciálně vyvinuta tak, aby byla schopna letu v atmosféře rudé planety, která je stokrát řidší než atmosféra Země.

Na Jižní Georgii už potkana nepotkáte

Sotva se Novozélanďané pochlubili úspěšnou eradikací myší z Ostrova protinožců (viz Vesmír 97, 264, 2018/5), přišli ochranáři z Jižní Georgie v jižním Atlantiku se zprávou, která myši od protinožců strčila do kapsy.