feed info

8 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Konec pesticidů na dohled? Ekologové vyzývají Evropskou unii k záchraně hmyzu i malých farmářů

„Pesticidy jsou symbol celého průmyslového zemědělství. Nejsou jediným problémem, ale způsob hospodaření ve velkém je právě na pesticidech hodně závislý,“ tvrdí expert na zemědělství Hnutí Duha Martin Rexa. Aby změnila svůj přístup k zemědělské politice, vyzývá Evropskou unii iniciativa evropských ekologických organizací. Žádají větší podporu...

Důkazy o nošení roušek: chrání nejen v laboratoři, ale i ve skutečném životě. Ukázal to velký výzkum

První vědecká studie potvrdila účinnost roušek proti covidu v podmínkách běžného života. Výzkum prokázal, že chránit před přenosem koronaviru by částečně měla i látková rouška. Účinější jsou ale ty lékařské. Rozsáhlý pokus, kterého se účastnilo asi 350 tisíc lidí, se podle vědců může stát zlatým standardem.

Umělá jeskyně nebo kouzelný stůl. Letohrádek Bellarie v Českém Krumlově skrývá několik unikátů

Je tu jediný dochovaný funkční kouzelný stoleček na světě, kterým si šlechta nechávala posílat jídlo do sálu. Za několik let poznají tuto raritu v českokrumlovském letohrádku Bellarie i první turisté. Památkáři začali s obnovou cenné památky z 18. století, která stojí v zámecké zahradě přímo naproti otáčivému hledišti a poslední desetiletí chátrala.

Žraloci proti klimatickým změnám: jako predátoři chrání mořskou trávu, která ukládá oxid uhličitý

Populace žraloků celosvětově klesá. Zvýšení jejich počtu by přitom mohlo oceánům pomoci být odolnější vůči změnám klimatu, upozorňuje server britské veřejnoprávní stanice BBC. Platí to navzdory notoricky známé špatné pověsti žraloků mezi lidmi. Mořští dravci jsou ale zásadní pro zdraví mořského ekosystému.

Čeští vědci zkoumají novou 6G síť. Její nasazení je plánované za zhruba deset let

Pokrytí naší země sítí 5G je u všech mobilních operátorů stále jen na zlomku území. Vědci z Českého vysokého učení technického už teď ale zkoumají připojení příští generace. Na fakultě elektrotechnické k tomu mají i nedávno otevřenou 6G laboratoř. Právě v ní řeší, jak jednou mobilní sítě zlepší třeba bezpečnost v dopravě.