feed info

5 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Ať Žižkův hrad Kalich opět ožije. Vězňové z litoměřické věznice pomáhají s obnovou zříceniny

Dobrovolníci pomáhají s odkrýváním zříceniny hradu Kalich, který si nedaleko Třebušína na Litoměřicku nechal v roce 1421 postavit husitský vojevůdce Jan Žižka. Dvakrát ročně na hradě pracuje také skupina odsouzených z litoměřické věznice. Ti z úbočí vyzvedávají kameny, které je třeba dostat až na samý vrchol kopce k základům opevnění.

Dříve běžná ryba karas obecný z českých vod mizí. Olomoučtí přírodovědci pomáhají se záchranou

V malém rybníku v areálu olomoucké přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého se zabydluje padesát mladých ryb kriticky ohroženého karase obecného. Vysadili je tam v úterý přírodovědci, aby pomohli posílit v přírodě skomírající populaci. Dříve běžného obyvatele českých rybníků a tůní vytlačuje invazivní karas stříbřitý.

Dva studenti vymysleli unikátní systém proti krádeži kol. Umožňuje sledování po celé Evropě

Inspiroval je příběh známého, který přišel o drahé elektrokolo. A vymysleli unikátní systém proti krádeži jízdních kol. Dva studenti třetího ročníku Střední průmyslové školy elektrotechnické v Plzni Dominik Kováč a Kryštof Vydra se svým systémem zvítězili v projektu českých inovátorů a v červnu představí svůj prototyp na ochranu kol na evropské scéně.

Odlesňování Amazonie v Brazílii dále stoupá. Vytěžená plocha se oproti loňskému dubnu téměř dvojnásobila

Odlesňování v brazilské části Amazonie bylo v dubnu pro tento měsíc rekordní. Plocha pralesa vymýceného v dubnu byla téměř dvojnásobná ve srovnání s předchozím rekordem z loňského dubna. Rekordní byly údaje o ničení deštného pralesa i za leden a únor, upozornila agentura AP. Zpráva znepokojila ekologické aktivisty.