feed info

3 článků z OSEL.cz

Čína zdokonaluje monitoring kosmického počasí

Ať si z hlediska politického o Čině myslíme cokoliv, nelze této velmoci nepřiznat, že její státem cíleně řízený a dobře financovaný vědeckotechnický pokrok dosahuje obdivuhodné úspěchy. Nevyjímaje výzkum a dobývání kosmu, což bezpochyby souvisí i s vojenskými zájmy. Na horní příčky žebříčku obřích moderních pozemních teleskopů se příští rok zařadí...

Turecký tryskový bojový dron Kızılelma testuje pojíždění na ranveji

Baykar intenzivně vyvíjí tryskový stíhací dron, který je nadzvukový, stealth a může operovat z menších letadlových lodí. Pro Turecko by to mohlo být řešení problému s bojovými letouny, jemuž čelí po vyřazení z programu F-35 Joint Strike Fighter. Otázkou je, jak kvalitní umělou inteligenci bude mít turecký autonomní tryskáč k dispozici.

Ukrajinské jaderné elektrárny v časech ruské snahy zničit civilní infrastrukturu této země

Rusku se nedaří porazit Ukrajinu vojensky, takže se rozhodlo ji zlomit úplným zničením civilní infrastruktury před přicházející zimou. Dominantně se zaměřuje na zdroje elektřiny a tepla. Ukrajina se spoléhá při výrobě elektřiny z velké části na jaderné elektrárny. Podívejme se, jaký vliv mají současné masivní raketové údery na tuto oblast.