feed info

3 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Nová aplikace pozná texty od umělé inteligence. Vytvořil ji student a má bojovat s plagiátorstvím

Akademické obce řeší, jak zabránit tomu, aby umělá inteligence pomáhala potenciálním plagiátorům. Obávají se, aby studenti a méně pilní akademici nevyužívali umělou inteligenci k tomu, aby psala vědecké texty za ně. Problém možná vyřešil jeden dvaadvacetiletý student. Na twitteru oznámil, že vyvinul aplikaci, která dokáže rozpoznat texty vytvořené nedávno...

Nejstřeženější místo v Česku. Za zámkem se sedmi klíči jsou na Hradě ukryty korunovační klenoty

Nejméně přístupné a nejstřeženější místo v České republice – korunovační komora v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Právě tady jsou uloženy korunovační klenoty. Dveře se dají odemknout jenom sedmi klíči, které uchovávají čelní političtí a církevní představitelé českého státu. Po pěti letech se znovu komora otevře 16. ledna.

Sníh se v Alpách drží o měsíc méně, než je průměr za 600 let, zjistili vědci. Mohou za to změny klimatu

Sněhová pokrývka na vyšších místech Alp v současnosti leží o měsíc méně, než je dlouhodobý průměr za posledních 600 let. Zjistili to italští vědci, kteří své závěry publikovali v časopisu Nature Climate Change. K výzkumu použili analýzu vzorků jalovce obecného rostoucího ve vysokých polohách (2000 až 2500 metrů nad mořem).