feed info

5 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Umělá inteligence ve školách. Zakazovat, nebo začít efektivně využívat?

Některé školy si nevědí rady s novými AI nástroji, jako je například konverzační chat GPT. Školský odbor radnice v americkém New York City vydal zákaz používání tohoto nástroje v místních školských zařízeních, a to jak studentům, tak i pedagogům. Úřad svůj krok zdůvodnil obavami z dopadů používání AI systémů na vzdělávání dětí.

Hybridní letecký motor je cestou, jak snížit spotřebu paliva. Jeden vyvíjejí také čeští inženýři

Do roku 2050 chce být Evropa uhlíkově neutrální i v letecké dopravě. Hybridní motor, který by snížil spotřebu paliva a tím i množství CO2 v atmosféře, teď vyvíjejí také čeští inženýři v pražských Letňanech. Do projektu se zapojí 21 evropských firem a institucí včetně ČVUT nebo Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu. Na vývoj dala Evropská unie v...

Posledních osm let bylo nejteplejších v historii měření. Rok 2022 byl výjimečný i extrémním počasím

Posledních osm let bylo podle dat Světové meteorologické organizace nejteplejších v historii měření. Loňský rok byl podle stejné analýzy průměrně víc než o jeden stupeň teplejší než před začátkem průmyslové revoluce. Loni svět navíc zasáhl obrovský počet případů extrémního počasí, jako jsou sucha, záplavy nebo lesní požáry.

Roskosmos plánuje vyslat pro své kosmonauty novou raketu. Tu původní poškodil mikrometeorit

Ruská vesmírná agentura Roskosmos představila plán pro část posádky Mezinárodní vesmírné stanice v případě, že bude nutná její nouzová evakuace. Jednu z lodí připojených ke stanici na oběžné dráze Země totiž v prosinci 2022 poškodil mikrometeorit a kosmonauti tak musí počkat, než k nim Roskosmos vyšle nové plavidlo, napsala agentura Reuters.