feed info

3 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Polák velký je ptákem roku 2023. Je ohrožený, přesto se smí v Česku střílet, ochránci to chtějí změnit

Letošním ptákem roku je polák velký, potápivý pták s výrazným zbarvením samců. Anketu letos Česká společnost ornitologická upozorňuje na problémy českých rybníků. Intenzivně se na nich hospodaří, na jednu stranu mizí vegetace na březích a zároveň břehy a ostrovy zarůstají dřevinami. To všechno poláka velkého vytlačuje z české krajiny. Navíc je v Česku...

‚Obrovská stěna posetá nýty třicet metrů nad námi.‘ Oceánografové zveřejnili unikátní záběry Titanicu

Americký oceánografický institut zveřejnil vzácné video potopeného Titanicu na dně Atlantského oceánu. Veřejnosti dosud nezpřístupněné záběry byly pořízeny v roce 1986, krátce po nalezení vraku. Zveřejněny byly u příležitosti pětadvacetiletého výročí premiéry filmu Titanic. Informuje o tom ve čtvrtek zpravodajský web BBC.

Stane se nejdražší vydraženou knihou? Nejstarší téměř kompletní hebrejská bible míří do aukce

Americká aukční síň Sotheby’s dává do aukce nejstarší téměř kompletní rukopis hebrejské bible, zvaný Codex Sassoon. Očekává se, že bude vydražen za 30 až 50 milionů dolarů (664 milionů až 1,1 miliardy Kč), napsal americký list The New York Times. Jestliže se tak stane, půjde o nejdražší knihu či historický dokument, které byly kdy vydraženy.