feed info

4 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Fasády z nanovláken mohou udržovat vlhkost. Studenty z Liberce při vývoji inspirovaly pavučiny

Pavoučí síť s kapkami vody ve vyschlém lese inspirovala studenta liberecké univerzity k projektu, který má zachytávat vzdušnou vlhkost. Jeho tým pracuje na nanovlákenných materiálech, které budou v budoucnu jako samostatné objekty nebo fasády jímat vodu. Tu bude možné využít nebo s její pomocí měnit klima měst v horkých letních dnech.

Genetická stopa lovců z ‚českých‘ hrobů před 20 000 lety vymizela. Po nich přišli jiní ze západu Evropy

Lovci mamutů opustili Dolní Věstonice asi před dvaceti tisíci lety. Potom jejich genetická stopa končí a na jejich místo přišli jiní lovci ze západu Evropy. Nové podrobnosti o pravěkých lidech po celé Evropě přináší mezinárodní studie ve vědeckém časopise Nature. Podíleli se na ní i vědci z brněnského archeologického ústavu Akademie věd.

Loď Crew Dragon se čtyřčlennou posádkou na druhý pokus odstartovala k vesmírné stanici

Z amerického kosmodromu ve čtvrtek odstartovala raketa Falcon 9, která má k Mezinárodní vesmírné stanici vynést čtyřčlennou posádku v lodi Crew Dragon. Raketa se dvěma Američany, Rusem a astronautem Spojených arabských emirátů měla původně odstartovat již v pondělí, společnost SpaceX a americký Národní úřad pro vesmír a letectví (NASA) ale start z technických...