feed info

4 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Estébáctví se dědilo z otce na syna. Příkladem a obrazem totality jsou oba Prchalové, míní historik

Státní bezpečnost (StB) komunistického Československa nebyla jen klasickou zpravodajskou službou. Její zaměření souviselo s politickým zadáním vládnoucí KSČ. Jejich běžnou praxí byly manipulace a provokace. A nebylo nic výjimečného, když se vedle otce objevil syn, jako tomu bylo v případě staršího a mladšího Antonína Prchala.

Slon je inteligenčně na úrovni čtyřletého dítěte a dokáže se leknout i maličkosti, popisuje chovatel

Pražská zoologická zahrada chová osm slonů indických různého věku. Stará se o ně tým ošetřovatelů, kterému šéfuje hlavní chovatel slonů Martin Kristen. Má bohaté pracovní zkušenosti z různých evropských zoologických zahrad, dva roky pracoval i ve Velké Británii. „Dospělý slon je inteligenčně na úrovni čtyřletého dítěte. Pokud vezmu v potaz své dvě dcery,...

Jak spočítat, kolik odpadků lidé vyhodí v příštích letech? Vědci z Brna na to vytvořili aplikaci

Kolik odpadu lidé a firmy v Česku vyprodukují v následujících patnácti letech, dokáže předpovědět webová aplikace. Využívat ji bude hlavně ministerstvo životního prostředí. Aplikaci vyvinul tým výzkumníků z Vysokého učení technického (VUT) v Brně a z výsledků jejich prognóz vyplunulo, že množství odpadů setrvale roste.