feed info

6 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Sucho, vlny veder i mrazy, když už rostliny kvetou. To jsou změny klimatu v Česku, popisuje vědec Trnka

Loňské léto v Česku nebylo tak suché jako v okolních státech. Letos to může být horší. „Vstupujeme do jara s nižší než obvyklou zásobou vody,“ upozorňuje Miroslav Trnka, koordinátor projektu Intersucho. V krajině totiž chyběl sníh. A pokud dost nenaprší, bude země dál vysychat. „Je tady potenciál k tomu, abychom se na jihu Moravy a na Hané potýkali se suchem už...

Jedno procento přesného světového času pochází z Česka. Hlídá ho soustava atomových hodin

V noci na neděli u nás začíná platit letní čas. Zatímco hodiny po celé zemi budou posouvat ručičky a číslice, vzor přesného času zůstane beze změny. Takzvaný koordinovaný světový čas je pro všechny stejný a hlídá ho soustava atomových hodin rozmístěných po celém světě. Česko má podle odborníků asi jednoprocentní podíl na přesnosti světového času.

Komunisté popravovali i příslušníky Sboru národní bezpečnosti. Připomínat by je mohla pamětní deska

Příslušníky Sboru národní bezpečnosti popravené komunisty by mohla v budově Policejního prezidia připomínat nová pamětní deska. Usiluje o to nezisková organizace Post Bellum. Už dřív tam podobná deska visela - v roce 1996 se o to zasloužil Karel Bažant, který sám u SNB působil. V roce 1948 byl ale zatčen a na několik měsíců uvězněn kvůli pokusu o útěk za hranice.

Berounka a Vltava už bobrům nestačí. Osidlují i menší toky v Praze a nejspíš se rozšíří i podél potoků

Okousané větve nebo hráze. To jsou jen některé ze známek bobří aktivity, kterou se čím dál častěji objevují v Praze. Hlodavců se zploštělým ocasem totiž v hlavním městě každý rok přibývá a podle správce komořanských a modřanských tůní už bobři obsadili většinu možných lokalit na Berounce i na Vltavě. Bobři tak obsadili už celkem 20 pražských lokalit.