feed info

5 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Není to žádné sexy zvíře, ale pozornost si zaslouží. Babirusy jsou v jihlavské zoo oblíbené

Babirusa je neobvyklé a nesmírně vzácné prase. Pochází z indonéských ostrovů, má šedou vrásčitou lysou kůži, dlouhé nohy a protažený úzký rypák. Samci pak mají navíc zvláštní kly. V Česku můžete babirusy vidět v jediné zoo, a to v Jihlavě. Celkem zahrada chová jednoho samce a tři samice a párkrát už se tam úspěšně podařilo odchovat i mláďata.

Ten, kdo stojí na chodníku, nemiluje republiku! Prvomájové průvody v rozhlasovém archivu

Mezi zásadní dny komunistického režimu patřil jednoznačně 1. máj – Svátek práce. V režimu, kde byli lidé redukováni na pracující a kde se zdravilo „práci čest“, to bylo pochopitelné. První máj se slavil prostřednictvím průvodů, které se tvářily jako spontánní manifestace. Ve skutečnosti šlo o připravované akce, na kterých se vyžadovala účast.

Pozastavit vývoj AI? Zatím sledujeme překotný vývoj, zastaví to právníci, věří analytik Šlerka

Překotný vývoj v oblasti umělé inteligence vyvolává u řady lidí i obavy, ukázal to průzkum společnosti Ipsos ve spolupráci s Katedrou žurnalistiky Univerzity Karlovy. „Chatovací robot byl uvolněn pro veřejnost v listopadu a jediné, co sledujeme, je velmi překotný vývoj a divoká jízda. Lidé by možná uvítali, kdyby se to na chvíli trochu zastavilo, abychom se mohli...

Při zamilování člověk zažívá podobný stav, jako když užívá stimulační drogy, říká neurovědkyně

Zamilovanost nejsou jen neschopnost jíst a spát, motýli v břiše a podlamující se kolena, podle vědců tento stav doprovází taky hormonální bouře. Co přesně se s člověkem při zamilovanosti a lásce děje, zkoumají i odborníci z Národního ústavu duševního zdraví. Používají k tomu třeba magnetickou rezonanci nebo měření očních pohybů.