25 článků z NEDĚLE 4.6.2023

Chile řeší záhadný úhyn tisíců kormoránů. Testy vyvrátily podezření na ptačí chřipku

Chilské úřady řeší záhadný úhyn nejméně 3500 kormoránů, kteří se našli na pobřeží nedaleko přístavu Coquimbo na konci května. První testy totiž vyvrátily domněnku, že zemřeli na ptačí chřipku. Informovala o tom agentura AFP. Ptačí chřipka sužuje pobřeží Chile od koncem loňského roku a způsobila tam smrt tisíců tučňáků, pelikánů či lachtanů.

Vesmírná technika: Zadní část Hubbleova kosmického teleskopu

Zatímco minulý díl našeho pořadu byl věnován popisu Hubbleova kosmického teleskopu jako celku a poté jsme se zaměřili na jeho přední část, dnešní díl se naopak zaměří na zadní část, ve které se nachází například palubní elektronika, ale je tu i prostor pro uložení vědeckých přístrojů nebo k připojení dvou panelů fotovoltaických článků.

Prodavač z Václaváku se stal americkým vojákem a bojoval v korejské válce

Po převratu v únoru 1948 zavedli komunisté v naší zemi režim, který vyhnal během dvou let přes 20 tisíc lidí přes hranice. Jedním z nich byl i devatenáctiletý prodavač ve fotoprodejně na Václavském náměstí Vladimír Zikan. V zahraničí ho uvěznili, zamiloval se, přišel o zuby v korejské válce, vystudoval ekonomii a stal se vysokým manažerem obrovské americké...