28 článků z NEDĚLE 18.6.2023

Pěstování a výroba jídla ve vesmíru může být brzy realitou. Nové technologie najdou využití i na Zemi

Vesmírné jídlo. Tak by se dal volně přeložit název soutěže vesmírných agentur Spojených států a Kanady, která má být impulzem k vývoji nových potravinářských technologií využitelných ve vesmíru. Astronauti v kosmu jsou totiž zatím závislí na pozemské stravě. Cílem je, aby si ji mohli sami vypěstovat a vyrobit ve vesmíru. Podrobnosti o soutěži, do které se...

18. června - Den udržitelné gastronomie

Gastronomii se někdy říká umění jídla. Může také odkazovat na styl vaření z určitého regionu. Jinými slovy, gastronomie často odkazuje na místní jídlo a kuchyni. Udržitelnost je myšlenka, že se něco (např. zemědělství, rybolov nebo dokonce příprava jídla) dělá způsobem, který není plýtváním našimi přírodními zdroji a lze v tom pokračovat do budoucna,......

Co s růstem nerovností a klesající podporou politické demokracie? Pomoct může ekonomická demokracie, říká nová studie

Nová publikace platformy Re-set ukazuje důležitost ekonomické demokracie pro dobře fungující a zdravou společnost a představuje příklady dobré praxe ze zahraničí, jimž se daří vytvářet demokratické, sociální a ekologické ekonomiky. Nárůst nerovností je trendem, který zasahuje celý svět. V ekonomické sféře disponují stále užší skupiny nikým nevolených......