30 článků ze SOBOTY 6.4.2024

V boji s nemocemi u brambor pomůže páternoster vědců z Olomouce. Rozpozná nákazy i jejich stadia

V Olomouci vyvinuli zvláštní stroj. Vypadá jako zmenšený výtah páternoster, ale místo lidí vozí brambory nakažené různými nemocemi. Ve svém nitru má mnoho objektivů a jednotlivé hlízy i natě snímá z různých úhlů. Z databáze fotek se pak umělá inteligence naučí rozpoznávat nejen konkrétní nemoci, ale i jejich stadia.

Popsat pochod smrti je nemožné. Příběh lékaře a vědce Ervína Adama, který přežil holocaust

Letos 21. března zemřel v Houstonu lékař, epidemiolog a vědec profesor Ervín Adam. Bylo mu 101 let. Jak se lze dočíst v různých životopisných heslech a článcích, pocházel z Československa a po válce vedl tým epidemiologů, který v zemi vymýtil dětskou obrnu. Po sovětské okupaci v roce 1968 emigroval do Kanady a potom do Spojených států amerických.

Vesmírná technika: Mise LJ-5, 5A a 5B

V tomto videu si popíšeme poslední tři starty raket Little Joe 1. Mise LJ-5, 5A a 5B odstartovaly ze základny na Wallops Island ve Virginii a všechny byly provázeny technickými problémy, ke kterým došlo v průběhu letu. Naštěstí šlo ve všech případech o mise bez živého tvora na palubě. Závěrečná mise LJ-5B i přes technickou závadu přinesla dostatečně kvalitní...