feed info

19 článků z ArmádníNoviny.cz


Středa 27. dubna 2022



Pondělí 25. dubna 2022


Samohybné německé houfnice HX3 pro Maďarsko

Gáspár Maróth, vládní zmocněnec odpovědný za akvizice na maďarském ministerstvu obrany, na sociálních sítích oznámil zájem Maďarska koupit německé kolové samohybné houfnice HX3 ráže 155 mm. Maďarsko tak pokračuje v rychlých akvizicích nejmodernější vojenské techniky.


Čtvrtek 21. dubna 2022


Viktor Orbán se těší v Maďarsku značné podpoře

Nynější prokremelská politika současného maďarského premiéra Viktora Orbána vzbuzuje již delší dobu ve státech Evropské unie i v zámoří značné rozpaky či dokonce záporné emoce. K Orbánovým proruským postojům se nedávno dost kriticky vyjádřili dokonce i představitelé tradičního maďarského spojence, kterým je Polsko.

Maďarsko kupuje česká letadla L-39 Next Generation

Z Maďarska přicházejí dobré zprávy pro českou firmu AERO Vodochody AEROSPACE a.s. Maďarské letectvo objednalo 12 lehkých proudových letadel L-39NG (Next Generation). Novinku zveřejnil Gáspár Maróth, vládní zmocněnec odpovědný za akvizice na maďarském ministerstvu obrany. Z vodochodské firmy ale zatím nepřišlo oficiální potvrzení.


Středa 20. dubna 2022


Ukrajinský plukovník Vadym Anatolijovič: Vítězstvím je svobodná Ukrajina

Ukrajinský plukovník justice Vadym Anatolijovič (příjmení z bezpečnostních důvodů nezveřejňujeme) byl před začátkem války vedoucí jednoho z oddělení ústředního aparátu Ministerstva obrany Ukrajiny; po jejím začátku velitel kombinované jednotky Pozemního vojska ozbrojených sil Ukrajiny vytvořené k obraně města Kyjeva. V ozbrojených silách Ukrajiny slouží od roku...


Úterý 19. dubna 2022


Crowdfunding a kryptoměny financují ukrajinskou armádu

Státní úřady, skupiny i jednotlivci žádají o finanční příspěvky na podporu ukrajinských ozbrojených sil. Stále propojenější svět nabízí dárcům více možností, které se oproti minulosti neomezují na velké charitativní organizace typu Červeného kříže. Crowdfunding se ukázal být úspěšným způsobem, jak získat peníze na vedení války. K 22. březnu Národní...


Čtvrtek 14. dubna 2022


Zkáza ruského křižníku Moskva

Podle předběžných zpráv včera podvečer dvě ukrajinské protilodní střely Neptun zasáhly ruský křižník Moskva, vlajkovou loď Černomořské flotily. Nejnovější zprávy potvrzují těžké poškození plavidla.


Středa 13. dubna 2022


Mezi Rusy a Ukrajinci byly vyhloubeny hluboké příkopy

Rusové a Ukrajinci tvoří podle kremelského vládce Vladimíra Vladimíroviče Putina a pravděpodobně i jeho nejbližších spolupracovníků jeden národ. S takovýmto názorem většina Ukrajinců sice nesouhlasí, nicméně možná až čtvrtina Ukrajinců, kteří žijí zejména na východě dnešní Ukrajiny, se podle hrubých odhadů s tímto pohledem do jisté míry ztotožňuje.


Úterý 12. dubna 2022



Pondělí 11. dubna 2022


Válka na Ukrajině potrvá do roku 2035

Podle Oleksije Arestovyče, poradce ukrajinského prezidenta, série válek na Ukrajině potrvají až do roku 2035. Současný vojenský střet skončí příměřím, ale nikoliv stabilním a dlouhodobým mírem. Další válka začne za pár let.


Pátek 8. dubna 2022


Arabské jaro 2.0 jako důsledek rusko-ukrajinské války

346 milionů Afričanů, více než čtvrtina obyvatel kontinentu, čelí potravinové krizi. Přes polovinu celkových dodávek pšenice na Blízký východ a do severní Afriky pochází z Ukrajiny. Zákazy vývozu, vysoké ceny a rostoucí náklady na dopravu ohrožují zásobování a zvyšují riziko vypuknutí násilných povstání.


Čtvrtek 7. dubna 2022


LGM-35A Sentinel: Nová americká jaderná střela

Američané oznámili oficiální název nové mezikontinentální balistické střely ICBM (Intercontinental Ballistic Missile) vyvíjené v rámci programu GBSD (Ground Based Strategic Deterrent). Nástupce současné ICBM LGM-30G Minuteman III ponese jméno LGM-35A Sentinel.