feed info

43 článků z Vesmír

Rypoši mluví nářečími

Afričtí hlodavci rypoši lysí (Heterocephalus glaber) opět překvapili. K pozoruhodným vlastnostem, k nimž patří odolnost proti palčivé bolesti, způsobené kyselinou, schonost dožít se vysokého věku a žít v prostředí chudém na kyslík, nyní vědecký tým z berlínského Centra molekulární medicíny Maxe Delbrücka přidal objev rozeznávání příslušníků vlastní...

I rostliny bojují se stresem

Pokud živočichovi přestanou vyhovovat podmínky v místě, v němž se právě nachází, jednou z možností je zpravidla útěk či méně dramatický přesun někam, kde ho nebude trápit horko, zima, sucho, hlad nebo třeba dotírající predátoři. Rostliny to mají těžší, ale i ony si vyvinuly řadu technik, jak stresujícím podmínkám čelit.

Kam pohlížejí andělé

Fragment barokního anděla, ztracenou část sousoší sv. Václava z Karlova mostu, vylovili potápěči z chladné vody Vltavy před sedmnácti lety. Socha se zřítila do řeky při povodni roku 1784. Dobové grafiky představují jedinou, ale jak se ukázalo, zároveň i dosti zavádějící „dokumentaci“ původní podoby vzácného díla.

Mechanismy transgeneračního přenosu traumatu

Psychologové pozorovali u dětí rodičů, kteří prožili velká traumata typu holocaustu, rozsáhlých hladomorů apod., symptomy posttraumatické stresové poruchy (PTSD), přestože trauma nezažily. Jakými mechanismy může být trauma přenášeno?

Média a stres

Nevzpomínám si, že by kdy bylo ve společnosti tak často skloňováno slovo „stres“ jako v loňském roce. Jsme neustále obklopeni jeho zmiňováním a anticipacemi toho, jak může ovlivnit naše somatické i duševní zdraví v následujících letech.