feed info

6 článků z Vesmír

Léčba před narozením

Smrtelnou, dědičnou Pompeho chorobu, které těžce postihuje už novorozence, léčili lékaři ještě před narozením dítěte tak, že postiženému plodu podávali speciální enzym. V čem metoda spočívá a jaké z ní plynou možnosti pro medicínu, to komentuje profesor Jaroslav Petr.


Pondělí 14. listopadu 2022


GA ČR hledá členy hodnoticích panelů

Grantová agentura České republiky vypisuje výzvu na nominace do hodnoticích panelů. Systém byl zjednodušen elektronizací přihlášky a přidáním možnosti samonominace. Přihlásit se je možné do 15. prosince 2022.


Středa 9. listopadu 2022


Je technologie CRISPR/Cas9 nebezpečná?

Nová studie španělských vědců ukazuje, že cílené zásahy do dědičné informace pomocí metody CRISPR/Cas9 může zvyšovat rizika vzniku nádorového bujení. Je tzv. editace genomu bezpečná? A jaká rizika při jejím používání hrozí?


Pondělí 7. listopadu 2022


Proč selhalo prasečí srdce v těle člověka

V ledu letošního roku svět obletěla zpráva, že američtí lékaři transplantovali srdce geneticky modifikovaného prasete 57letému pacientovi s těžkou srdeční arytmií. O dva měsíce později pacient zemřel a vědci od té doby zkoumají, proč. Na sérii článků k tématu teď navazuje profesor Jaroslav Petr komentářem aktuálních zjištění, ze kterých vyplývá, že srdce...


Úterý 1. listopadu 2022


Čmeláci si hrají pro zábavu

Náhoda přivedla vědce na stopu zvláštního chování čmeláků zemních (Bombus terrestris). Experimenty, jejich výsledky zveřejnil vědecký časopis Animal Behaviour, svědčí nejen o tom, že si čmeláci hrají, ale že si tím dělají radost.