feed info

4 článků z iROZHLAS - Věda a technologie

Austrálii zasáhl kybernetický útok. Musí jít o Čínu, shodují se odborníci, Peking obvinění odmítá

Australská vláda a další instituce i podniky se v pátek staly terčem rozsáhlého kybernetického útoku vedeného z nejmenovaného státu, řekl premiér Scott Morrison. Podle vládních zdrojů agentury Reuters připisují australští představitelé útok s největší pravděpodobností Číně, Canberra však oficiálně viníka neupřesnila a Peking podezření odmítá.

Sbírají zbraně i uniformy, rekonstruují bitvy i běžný život vojáků. Dobrovolníci udržují odkaz legionářů

Do práce chodí ve vojenské uniformě a není to voják. Na nedělní výlet jede s plnou polní obrněným vlakem a také to není voják. Doma sedí obklopený medailemi, studuje válečnou literaturu, čistí zbraně a pořád to není voják. Čtyřiatřicetiletý Jiří Charfreitag propadl vojenské historii a především ho zajímají českoslovenští legionáři. Proto je také...

Bezzásahová plocha Boubínského pralesa se rozšiřuje o víc než polovinu. I kvůli kůrovci

Bezzásahová plocha na území rezervace šumavského Boubínského pralesa na Prachaticku se rozšiřuje zhruba o 55 hektarů. Nově bude mít výměru 139 hektarů. Rozhodl o tom šumavský národní park, který tím chce ponechat větší rozlohu pralesa pro samovolný vývoj. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.