feed info

13 článků z OSEL.cz

Beatles poletí na oběžnou dráhu

Jestli jste se domnívali, že se jedná o další zakázku kosmického pohřebnictví firmy Celestis, jejíž služby na konci 90.let minulého století využil i Gene Roddenberry, tvůrce slavného seriálu Star Trek, respektive jeho pozůstalá manželka, tak jste vedle jak ta jedle.


Středa 11. března 2015


Irisin a s ním 170 vědeckých článků zpochybněno

Nový hormon pojmenovali po řecké bohyni, jejíž krása kontrastovala s třemi sestrami s ohyzdnými zobáky (harpyjemi). Po třech letech slávy s podsouvanou možností léčby obezity, bez cvičení, a jako přídavek prevence cukrovky, se naděje na léčbu s ním rozplynula. Celé týmy výzkumníků, místo irisinu totiž zjišťovaly nesmysly a teď je čeká z ostudy kabát.


Úterý 10. března 2015



Pondělí 9. března 2015



Neděle 8. března 2015


Fukušima po čtyřech letech od havárie

V současné době uběhlo už čtyři roky od havárie v jaderné elektrárně Fukušima I. Je tak zajímavé se podívat, čeho se podařilo dosáhnout při likvidaci následků havárie. Největším úspěchem je úplné vyklizení bazénu s vyhořelým palivem čtvrtého bloku. Zároveň se obnovila automobilová doprava ze severu na jih přes zakázanou zónu pro soukromou i veřejnou...


Sobota 7. března 2015


Po přidání živin do ekosystému se uhlík....?

Řekněte před ekologem, že se z vodního systému po přihnojení dusíkem a fosforem uvolní více uhlíku, než kolik ho tam fotosyntéza vytvoří, a bude-li potom ještě ochoten se s vámi bavit, tak už jen jako s blbcem. A pokud začnete argumentovat Američankou z Athén, která na to přišla v Georgii, nejspíš zavolá do Bohnic pro sanitku.


Čtvrtek 5. března 2015


Dřímající nebezpečí v Černobylu

26. dubna 1986 začala v ukrajinském Černobylu nejděsivější havárie v dějinách atomové energetiky. Radioaktivní spad z roztaveného jádra čtvrtého reaktoru zamořil větší část Evropy. Skoro třicet let po havárii už ale žádné nebezpečí nehrozí. Skutečně?