feed info

46 článků z OSEL.cz

Mechanické nanoléčivo sabotuje nádorové buňky zevnitř

Křemíkové nanočástice ve tvaru hvězdy snadno pronikají do nádorových buněk. Díky své struktuře sabotují cytoskelet, tedy buněčnou kostru těchto buněk a zablokují tím jejich dělení. Podobné mechanické nanoléky by se mohly stát základem pro nové léčby rakovin i dalších závažných chorob.


Čtvrtek 28. dubna 2022


Dvoupalcový diamantový disk pojme data z miliardy Blue-Ray disků

Nová metoda výroby ultračistých diamantových disků s NV defekty umožnila vznik mnohem větších disků tohoto typu, než bylo doposud možné. Na jeden takový disk je teoreticky možné uložit až 25 EB dat. Na trhu by prý disky „Kenzan Diamond“ měly být už příští rok, tak uvidíme.


Středa 27. dubna 2022


Kde domov tvůj, Avare?

Mezinárodní tým výzkumníků z několika odborů upřesnil původ a strukturu společnosti Avarů. Kočovný kmen před téměř 1500 lety osídlil úrodnou Karpatskou kotlinu, kde založil přes 200 let trvající říši.


Úterý 26. dubna 2022



Pondělí 25. dubna 2022


Nová slitina NASA je výtečná v extrémních teplotách

GRX-810 je nová slitina z okruhu ocelí zpevněných disperzí oxidických částic. Díky počítačovým simulacím a 3D tisku vznikl materiál, který je výjimečně pevný a odolný při teplotách kolem 1 000 °C. Podobné materiály by měly sehrát klíčovou roli v nových letounech i raketách.


Neděle 24. dubna 2022


Černobylské výročí v roce 2022

Události, které předcházely letošní výročí havárie Černobylské jaderné elektrárny, nečekal snad nikdo. I proto je užitečné se podívat, jak to zde v současné době vypadá a jaký vývoj lze v budoucnosti předpokládat.

O možnosti komunikace pacienta s úplnou svalovou paralýzou

ALS, neboli amyotrofická laterální skleróza postupně okrádá postiženého člověka o schopnost pohybu. Když přestane ovládat svaly, a dokonce nezvládá otevřít již ani oči, ztratí možnost aktivně naznačit byť jen kladnou nebo zápornou odpověď na otázku, kterou slyší. Moderní věda nabízí zajímavé řešení i v takovém těžkém stavu.

Pentagon dal zelenou stavbě mobilního jaderného mikroreaktoru

Americké ministerstvo obrany spustilo přípravy ke stavbě prvního amerického jaderného reaktoru IV. generace. Půjde o mobilní mikroreaktor projektu Pele, na němž pracuje Strategic Capabilities Office. Mikroreaktor o výkonu 1-5 MW by se měl vejít do nákladního automobilu a při jeho konstrukci bude zásadní důraz na bezpečnost i při těch nejhorších scénářích.