feed info

196 článků z ČRO - Leonardo

Noční putování chrámy předků

Noc kostelů 2012 otevírá 1. června od 18 hodin po celé České republice na 1200 chrámů, kostelů a kaplí. Co vás čeká v pražských kostelech sv. Petra Na Poříčí, u sv. Tomáše a u Panny Marie Vítězné?

Slávka Matoušová: Pod ochranou sv. Prokopa

Svatý Prokop je bezesporu naším nejsvéráznějším světcem. Jako jediný nepochází z urozeného rodu a nezemřel nepřirozenou smrtí. Legendy navíc vypráví, že své svatořečení popohnal u papeže s holí v ruce. Ovšem v pořadu Vstupte! se objeví především jako ten, kdo založil Sázavský klášter.


Středa 30. května 2012


Pouštění žilou v 21. století

Dárcovství krve by mohlo prospět pacientům s metabolickým syndromem. Podle nové studie se již po dvou odběrech zlepší krevní tlak a markery kardiovaskulárních onemocnění.

Mandejci a jejich náboženství

Mandejci a principy jejich víry, turistická pobřěží Turecka, evropské vnímání Afriky, židovský klezmer či rusko-americká diplomacie - to všechno jsou témata aktuálního Sedmého světadílu.

Zlatá žába

Panama se pyšní úžasným druhovým bohatstvím obojživelníků. Nově popsaný druh dokonce barví dozlatova vše, co se ho dotkne.


Úterý 29. května 2012


Neolitická nerovnost

Dědičná nerovnost mezi lidmi sahá až do období neolitu. Naznačuje to zkoumání koster zemědělců, kteří obývali Evropu před 7000 lety.


Pondělí 28. května 2012


Facebook doby bronzové

Skály u peřejí a vodopádů sloužily lidem doby bronzové ke kontaktům na dálku. Jejich prostřednictvím komunikovali podobně, jako to děláme my dnes na sociálních sítích.

Josef Kandert: Afrika, jak ji neznáme

Maska je pro nás, Evropany, takřka synonymem Afriky, jakýmsi neoficiálním logem kontinentu, o kterém toho bohužel stále tak málo víme... Nejen o Africe a africkém umění se dozvíte v dnešním Vstupte!

K čemu dnes humanitní vědy?

Situace humanitních věd v rámci vědy obecně je složitá nejen v České republice. I proto jsme tomuto tématu věnovali další z aktuálních besed natáčených s publikem.

Krkavec a sýr

Krkavci patří mezi nejchytřejší ptáky na Zemi, jejich schopnosti dosahují v mnoha ohledech inteligence primátů. Prokázali to například nedávné pokusy rakouských biologů.


Sobota 26. května 2012


Válka jako lov?

V braní lidských trofejí na moderních bojištích se zřejmě skrývá rasismus. Vojáci vnímají nepřátele jako rasově odlišné a sami se pokládají za lovce.


Pátek 25. května 2012


Proběhl atentát na Heydricha jinak?

Ohlédnutí za přenosem z bunkrů. Téma: Nová zjištění o atentátu na Reinharda Heydricha. Z rozhlasového archivu: Heydrich v protektorátním rozhlase. Výstava "Atentát na Heydricha – 70". Přemyslovci - budování českého státu X.

Rekordní teleportace fotonů

Čínští vědci z Univerzity vědy a technologie v Šanghaji bezdrátově přenesli na vzdálenost 97 km parametry kvantových stavů mezi fotony. Tento přenos fyzikálně znamená totéž, jako kdyby byly tyto elementární částice přeneseny fyzicky.

Václav Větvička: Komponovaná krajina

Václav Větvička v dnešním Vstupte! navazuje na své poslední vyprávění o tváři české krajiny a přidává další kapitoly a zamyšlení na téma stezky a lidská sídla nebo využití reliéfu a krajinné prvky 20. století.

Z Prahy do Londýna pro vodu

Ještě než začnou letní olympijské hry, jeden český sportovec plánuje podat mimořádný výkon. David Chrištof se rozhodl, že do dějiště her poběží. Chce tak upozornit na světový nedostatek nezávadné pitné vody.

Jaký máme zvuk

Digitalizace médií přinesla také novou práci se zvukem. Srovnáváme současný stav s předchozí analogovou érou.


Čtvrtek 24. května 2012


První cesta do Afriky

Tento týden uplyne 140 let ode dne, kdy se český cestovatel, lékař, etnograf, kartograf a sběratel přírodnin dr. Emil Holub, vydal na svou první cestu do Afriky.

Top 10 nových druhů za rok 2011

Mezinárodní ústav pro výzkum druhů při Arizonské státní univerzitě zveřejnil seznam deseti nejzajímavějších nových druhů za rok 2011. Najdeme na něm kýchající opice, nepatrné „pekelné červy“ z hlubin Země i orchidej kvetoucí jen v noci.