feed info

197 článků z ČRO - Příroda

Šelmy a plazi bydlí v novém

V pražské zoologické zahradě se po několikaměsíční rekonstrukci znovu otevírá Pavilon kočkovitých šelem a terárium. Vedle nově pojatého interiéru nabízí pavilon návštěvníkům větší prostor k odpočinku, kvalitní informační systém a také řadu interaktivních prvků, které využívají moderních technologií a dětem i dospělým přibližují zábavnou formou...

Levhartici Binal se ze zoo nechtělo

Dnes měla odcestovat do zoo v Kazachstánu téměř dvouletá samička levharta sněžného neboli irbise horského Binal. Voliéra, péče a prostředí plzeňské zoo jí však zřejmě natolik přirostly k srdci, že odjezd zpozdila.

Poznejte Zoo Jersey

Zveme Vás do ostravské zoologické zahrady na další přednášku z cyklu Novinky ze světa zoologie, která nás tentokrát zavede britský ostrov Jersey do tamní zoo.

Beskydy zachvátil požár, hoří les na Jamníku

AKTUALIZOVÁNO 18:26 - V Beskydech hoří. Oheň zachvátil několik hektarů lesa ve Starých Hamrech v oblasti Jamník u vrchu Kyčera. S požárem vyrazilo bojovat nejprve dvanáct hasičských jednotek, postupně se jejich počet téměř ztrojnásobil.

V Beskydech shořelo šest hektarů lesa

V lesích na Jamníku ve Starých Hamrech v Beskydech bylo v sobotu těsno. Úzkými cestami se tam prohánělo více než 30 jednotek hasičů, které bojovaly s rozsáhlým požárem lesa. Nad kopce vzlétly i vrtulníky a letadlo.

Jan Stráský nevylučuje další policejní zásah proti aktivistům

Ropákem roku se pro letošek stal ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský. Ekologové mu vyčítají hlavně řadu pochybení v péči o chráněná území, především kácení v cenných šumavských lokalitách na Smrčině a v oblasti Ptačího potoka. Kromě toho putuje za Stráským i takzvaná zelená perla – tedy nejsilnější antiekologické vyjádření.

Těžký život rostlin v hlučném světě

Svět je přičiněním člověka stále hlučnější. Silniční a městská doprava, továrny i zcela běžné denní aktivity lidí – to všechno halí svět do neutuchajícího rámusu. Mnozí živočichové na to reagují.


Sobota 28. dubna 2012



Pátek 27. dubna 2012


Pětky jedou z jihlavského Ráje

Jihlavská zoo oslaví v tomto roce 55. narozeniny. První akce k tomuto výročí s názvem „Pětky jedou!“ se uskuteční ve spolupráci s KČT Tesla Jihlava v sobotu 5. května 2012.

Mravenčí potápěči

Mravenci dokážou překvapivé věci: pěstovat houby, lovit mnohem větší kořist nebo zakládat tisíce kilometrů dlouhé superkolonie. Jeden druh se dokonce umí potápět do trávicích šťáv masožravých rostlin.


Čtvrtek 26. dubna 2012


Od Pradědu na Hanou: Pramen ve Staré vsi

Mirek Kobza se ve čtvrtek ve své rozhlasové pohlednici vydá po cestě z Přerova na jih, k Hulínu a k Otrokovicím. Rozsáhlé lány, sahající od obzoru k obzoru přerušují osamělé stromy nebo mladé aleje kolem cest opravdu výjimečně. Také remízky by člověk mohl spočítat na prstech ruky a jediným oživením fádní krajiny jsou malebné vesničky a sem tam také lesík...

Pražští sloni se přestěhovali do nového slonince

Trojice slonů z pražské zoologické zahrady v pořádku dorazila do nového slonince v horní části areálu. Dvoudenní náročné stěhování samic Gulab a Shanti a samce Mekonga ze starého Pavilonu velkých savců proběhlo k radosti a úlevě zaměstnanců Zoo Praha přesně podle plánu, zvířata po celou dobu spolupracovala. Sloni se teď budou postupně seznamovat s výhodami nového...

Zářící kamufláž

Maličký žralok se před nepřáteli chrání tím, že „rozsvítí“ kůži na břiše. Detaily této sofistikované kamufláže prozkoumali belgičtí biologové.


Středa 25. dubna 2012



Úterý 24. dubna 2012


Babirusy v děčínské zoo nahradí tapíři

Zoologickou zahradou v Děčíně vládne smutek. Po více než patnácti letech tu minulý týden skončil chov babirus celebeských. Po táhlých zdravotních komplikacích uhynula samice Uta, která dělala návštěvníkům radost od roku 1996 a odchovala společně se samcem Casperem celkem pět mláďat.

Přijďte s ČSO přivítat ptačí zpěv

Přes sto jednotlivých vycházek, jejichž cílem je společně se zaposlouchat do melodií ptačích písniček a potěšit se z krásy jarní přírody, se v rámci akce České společnosti ornitologické Vítání ptačího zpěvu koná po celé České republice.

Brdy čistí pyrotechnici

I když vláda na začátku roku rozhodla, že Vojenský újezd v Brdech zanikne, veřejnost se sem ještě tři roky nepodívá. Do té doby tu budou pyrotechnici s detektory kovů. Ještě než do Brd zamíří turisté nebo houbaři, musí totiž celé území důkladně prohledat a zlikvidovat všechnu v zemi ukrytou munici.

Na svatého Jiří vylézají ze zimovišť i užovky podplamaté

Slunečné počasí už vylákalo ze zimovišť tisíce hadů. Početná skupinka jich zimovala také v jižní části pražské zoo, kde se nezávisle na vůli chovatelů usídlily vzácné užovky podplamaté. Zhruba 1200 se jich právě v těchto dnech plazí směrem k vodě, ve které loví přes léto malé ryby.

ZOO každý měsíc ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové

Každý poslední čtvrtek v měsíci vítáme v dopoledním vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové hosty ze ZOO Dvůr Králové. Čtvrtá letošní návštěva připadne na 26. duben 2012. Po jedenácté hodině moderátorka Jana Házová přivítá ve studiu zoologa Bc. Josefa Brokeše, který má na starosti šelmy, slony, Vodní svět a svět hmyzu.

Zákon o Národním parku Šumava vymezí i ’nezrušitelné‘ cesty a stezky

Speciální zákon o Šumavě míří po mnoha měsících ostrých diskusí do parlamentu. Ministerstvo životního prostředí však normu předloží jako poslanecký návrh, a obejde tak zdlouhavý legislativní proces. Norma má být kompromisem mezi názory ministerstva, nevládních organizací, vědců i zástupců samospráv. A už teď ji lze označit jako spornou.


Pondělí 23. dubna 2012


Pelikáni a husy se vrátili na rybník

Tak jako se k nám postupně vracejí tažní ptáci ze svých zimovišť v jižní Evropě, Africe či Asii, vracejí se i některé druhy teplomilných zvířat ze zimoviště v zázemí ostravské zoologické zahrady do svých expozic. Od minulého týdne je na jednom z rybníků opět k vidění skupinka pelikánů kadeřavých a hus malých.