Hubblův dalekohled našel nový měsíc Neptunu

Mark Showalter z Institutu SETI nedávno objevil nové měsíce Pluta a uspořádal veřejné hlasování o jejich pojmenování. Nyní přichází s objevem nového měsíce u poslední planety Sluneční soustavy. Stejně jako v případě Pluta, i k objevu nové oběžnice Neptunu byly použity snímky z Hubblova kosmického dalekohledu. Měsíc s označením S/2004 N 1 má průměr maximálně 18 kilometrů a kolem Neptunu oběhne jednou za 23 hodin ve vzdálenosti 104 tisíc kilometrů mezi dráhami měsíců Larissa a Proteus.

V astronomických kuloárech se vedou dlouhodobě diskuse, zda je i malý šutr o průměru stovek metrů vůbec hoden označení „měsíc planety“. Na druhou stranu je potřeba říci, že objevy měsíců planet nejsou pro astronomy denním chlebem jako třeba objevy planetek. Každý objev nového měsíce je tedy poměrně velkým svátkem. V případě Neptunu to platí dvojnásob. Poslední jeho oběžnice s pořadovým číslem 13 byla objevena před 10 lety.

Označení měsíce S/2004 N 1 znamená, že jde o satelit (S), objevený v roce 2004 u Neptunu (N) a je to první měsíc Neptunu v daném roce (1). Rok 2004 v označení není chyba, Showalter sice měsíc našel při procházení snímků na začátku července letošního roku, jednalo se ovšem o fotografie z let 2004 až 2009.

První a největší měsíc Neptunu Triton byl objeven v roce 1846, dalším byl až v roce 1949 Nereid. Následně přibyly nové oběžnice zejména zásluhou sondy Voyager v roce 1989 a velkou sklizeň 5 měsíců přidal v letech 2002 a 2003 tým pod vedením Matthewa Holmana.

 

Převzato z webu Exoplanety.cz, upraveno.