Jak rozjet sdílení elektřiny? Poradí nový návod

Unie komunitní energetiky (UKEN) vydává návod Jak začít sdílet elektřinu, který zájemce o komunitní energetiku provede založením energetického společenství i zahájením sdílení elektřiny u aktivních zákazníků.

Návod obsahuje popis konkrétních kroků a ukazuje modelové situace, jak může sdílení v praxi vypadat. Na jeho vytvoření se podíleli zejména odborníci z Frank Bold, Frank Bold Advokáti a Hnutí DUHA. Konzultacemi přispěla i většina členů UKEN, jejichž nabídku služeb ke komunitní energetice lze najít v závěru návodu.

SOUVISEJÍCÍ: Komunitní energetika znovu umožní domácnostem odebírat energie za spotové ceny

„Naší motivací pro vydání návodu je pomoci urychlit a usnadnit nástup komunitní energetiky a otestování lex OZE II v praxi. Snažíme se tím pomoct České republice dohnat zpoždění oproti západní Evropě, kde je komunitní energetika více rozvinutá a občané z ní reálně profitují. Návod Jak začít sdílet elektřinu proto konkrétně ukazuje, jak sdílení elektřiny nastavit a provozovat. Doufáme, že zájemcům pomůže se v nové situaci lépe zorientovat a učinit první kroky k zahájení sdílení,” shrnuje Tomáš Jagoš, expert na komunitní energetiku Hnutí DUHA a vedoucí Projektové pracovní skupiny UKEN.

Návod obsahuje informace, které byly dostupné k březnu 2024. Některé prováděcí předpisy přitom Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a Energetický regulační úřad (ERÚ) stále připravují, na ty se na tiskovém brífinku zaměřila Eliška Beranová, právnička Frank Bold a UKEN.

„Fungující sdílení elektřiny musí zajistit vyhlášky, které upraví metody rozdělování elektřiny, rozsah údajů poskytovaných Elektronickým datovým centrem nebo podmínky bezplatné instalace průběhového měření. MPO i ERÚ návrhy těchto vyhlášek již zveřejnily k připomínkovému řízení, a to díky rychlé a usilovné práci odpovědných úředníků,” říká Beranová a dodává:

„K tomu, aby mohli lidé od léta začít sdílet elektřinu, by vyhlášky měly být schváleny do poloviny letošního roku. To se dá stihnout. Zároveň by však bylo potřeba mírně upravit jejich obsah – například umožnit bezplatnou instalaci průběhového měření již od května nebo zjednodušit registraci u datového centra, aby netrvala déle než měsíc. V opačném případě se zahájení sdílení může zpozdit zhruba o půl roku.”

Na webových stránkách UKEN je sekce, která se návodu věnuje a kde budou pravidelně zveřejňovány aktuální informace o vývoji vyhlášek i zkušenosti z praxe. Ty na brífinku přiblížil Martin Krupa, ředitel ECM System Solutions a bývalý starosta Mikolajic:

„Už 15 let pomáháme firmám a obcím zavádět systémy čisté energie, zaměřujeme se na komplexní udržitelná řešení s maximálními úsporami. V současnosti vyvíjíme a testujeme i aplikaci marfy pro správu sdílení v energetickém společenství i pro aktivní zákazníky. Marfy vyvíjíme tak, aby uměla komunikovat s datovým centrem i ERÚ, což významně usnadní kompletní správu energetické komunity. Aplikaci testujeme například spolu s ENERKOM Opavsko.”

zdroj: tisková zpráva

The post Jak rozjet sdílení elektřiny? Poradí nový návod first appeared on Hybrid.cz.