Kalifornie zakáže od roku 2035 prodej spalovacích aut, má to ale háček

Kalifornie, nejbohatší a nejlidnatější stát USA je také největším tamním trhem s auty. Od roku 2035 se tam budou prodávat už jen elektromobily.

Kalifornský úřad pro ochranu ovzduší (CARB) schválil nařízení nazvané „Advanced Clean Cars II“. V kostce jde o zákaz prodeje nových spalovacích aut od roku 2035. Na rozdíl od podobných proklamací mnoha jiných vlád je ale tento dopodrobna propracovaný.

Zavádí například tolik potřebnou metriku zdraví baterie pro ojeté elektromobily. Elektromobily si musí udržet 70 % kapacity baterie (dojezdu) po dobu 10 let či 150 000 mil. Záruka musí garantovat 70 % kapacity baterie po dobu osmi let nebo 100 000 mil. A nezávislým servisům musí automobilky dodat všechny informace potřebné k opravě elektromobilů.

SOUVISEJÍCÍ: Tesla oficiálně přesouvá své sídlo z Kalifornie do Texasu

Zákaz se také netýká plug-in hybridů. Až 20 % nově vyrobených aut každé značky mohou být plug-in hybridy. Všechny ale musí nabídnout minimálně dojezd 50 mil (80 km). Čisté elektromobily musí nabízet minimální dojezd 240 km.

Omezení prodeje spalovacích aut bude Kalifornie zavádět postupně během následující dekády počínaje rokem 2026. Toho roku bude muset být 35 % nově prodaných aut čistě na elektřinu. Tento počet pak lineárně roste ke 100 % v roce 2035. Očekává se, že velmi podobná nařízení přejmou i další státy USA a možná se jím inspiruje i federální vláda.

zdroj: Electrek.co

The post Kalifornie zakáže od roku 2035 prodej spalovacích aut, má to ale háček first appeared on Hybrid.cz.