Kolik EU platí na jednotlivé zdroje energie

tisková zpráva České nukleární společnosti

Nejvíce finančních prostředků putovalo na podporu solární energie, a to 14,7 miliard eur (404 miliard korun). Následovaly větrné elektrárny, které se dočkaly podpory ve výši 10,1 miliard (278 miliard korun) eur, a vodním elektrárnám Evropská unie vyčlenila podporu 5,2 miliard eur (143 miliard korun). Unie tak před dvěma lety podpořila obnovitelné zdroje energií celkovou částkou ve výši 30 miliard eur (826 miliard korun). Vyplývá to ze zprávy Dotace a náklady na energie v EU zveřejněné minulý týden Evropskou komisí.
Evropská unie nezapomněla ani na běžné technologie výroby energií. Částkou 10,1 miliard eur podpořila výrobu energie spalováním uhlí, 7 miliard eur (193 miliard) směřovalo na jaderné energie a 5,2 miliard eur na výrobu elektřiny ze zemního plynu. Celková částka 22,3 miliard eur byla nižší než částka putující do obnovitelných zdrojů energií.
Zpráva Evropské komise dále uvádí, že v roce 2012 byla celková hodnota veřejných intervencí v oblasti energetiky (bez dopravy) mezi 120 a 140 miliardami eur.