Letecký startup Zuri je Inovátorem roku 2024

Za pokroky při vývoji revolučního 5 místného letadla s kolmým startem a přistáním (VTOL) získalo Zuri cenu od nezávislé poroty Hospodářských novin. Deset expertů poroty se při výběru nejvíce inovativní firmy ČR shodlo na Zuri díky tomu, že projekt chytře kombinuje výhody vrtulníku i letadla. Připravované VTOL letadlo Zuri nabídne efektivní a ekologický hybridně-elektrický pohon. Díky spalování paliva SAF nabídne dolet 700 km, což bude znamenat revoluci v regionální dopravě. 

Brzy před svou účastí na světové výstavě AERO Friedrichshafen – 17.04 – 20.04. 2024 – získalo Zuri významné ocenění na domácí půdě. Desetičlenná porota Hospodářských novin udělila leteckému startupu ocenění “Inovátor roku 2024”.

Cenu si s spolu s dalšími devíti oceněnými převzal CEO Zuri Michal Illich na slavnostním večeru v Technologickém centru UMPRUM: “Ambiciozních technologických projektů je v ČR dlouhá řada, o to víc si přízně nezávislé poroty si vážíme,” říká k ocenění zakladatel Zuri Michal Illich. 

Úspěchem v anketě Hospodářských novin naváže firma na své dřívější úspěchy – například v grantových žádostech, kdy vývoj unikátního hybridního pohonu podpořila Technologická agentura ČR. Excelentní projekt Zuri byl také součástí oficiální vládní mise do USA.

Rok 2024 začal pro Zuri skvěle. Po náročných přípravách a pozemních testech se vývojářům nad očekávání skvěle vydařily první letové testy VTOL dronu V1NG. O tomto i svých dalších úspěších firma pravidelně informuje na sociálních sítích: 

Velká očekávání má Zuri od své účasti na prestižní mezinárodní letecké výstavě AERO v německém Friedrichshafenu – 17.04 – 20.04. 2024 – . “Loni byly u našeho stánku dlouhé fronty,” usmívá se Illich, jehož firma předvedla zájemcům unikátní VR simulátor (pro 1 pilota a 4 pasažéry).

“Nejen veřejnosti, ale i specialistům a investorům jsme chtěli co nejvěrněji představit výhody cestování v letadle, na kterém pracujeme.” Úspěchy simulátoru předčily očekávání Zuri: “Také proto jsme si pro letošek rezervovali v hale A7 ještě větší stánek,” říká Illich s tím, že plochu stánku zabere i rozměrná – a zatím tajná – novinka firmy. Ti, kdo se do Německa nedostanou, se o premiéře dozví prostřednictvím sociálních sítí a médií.

FOTO: CEO Michal Illich ve své firmě Zuri připravuje VTOL (s kolmým startem+přistáním) letadlo pro 5 cestujících Autor: Zuri 

Ocenění “Inovátor roku 2024” od nezávislé poroty Hospodářských novin bude významným impulsem pro současné i budoucí investory, kteří v revolučním způsobu dopravy – tzn. letadlu typu VTOL Zuri – vidí příležitost. 

Ostatně právě jako příležitost zmiňují Zuri i Hospodářské noviny: “Když se vše podaří, může to být ideální investorský projekt: inovativní, ale ne sci-fi, s vymyšlenou cílovou skupinou: z jedné strany konkuruje business jetům, z druhé konvenčním vrtulníkům.

Pilot a čtyři cestující, dolet 700 km a pohon kombinací spalovacího generátoru a elektromotorů. A k tomu zázemí Česka – země, která je ve výrobě sportovních a ultralehkých letadel velmocí.”

The post Letecký startup Zuri je Inovátorem roku 2024 first appeared on Hybrid.cz.