Lucas di Grassi čelí s elektromobilem Cupra Tavascan extrémním podmínkám Laponska

Lucas di Grassi, jezdec týmu ABT CUPRA ve Formula E a ambasador značky, absolvuje s modelem CUPRA Tavascan své první jízdy na ledu.

Arktická zima švédského Laponska je pro všechny nové modely značky CUPRA připravované pro uvedení na trh povinnou destinací, aby u nich byla zaručena nejvyšší úroveň provozních vlastností a spolehlivosti i za extrémních podmínek.

Nedávno se na zamrzlé cesty v severní Evropě vydal také elektromobil CUPRA Tavascan, za jehož volant usedl řidič světové úrovně – jezdec týmu ABT CUPRA ve Formuli E Lucas di Grassi. Ambasador španělské značky zažil na vlastní kůži vzrušení a emoce z řízení prvního 100% elektrického SUV s logem CUPRA na ledu a zasněžených cestách v Laponsku.
 
Odvážný charakter. Zima, vítr, sníh a led byly hlavními překážkami, s nimiž se musel potýkat jak model CUPRA Tavascan, tak i samotný di Grassi. Ten měl ze zcela nové výzvy neskrývanou radost: „Mnoho let řídím automobily po celém světě, ale až nyní jsem poprvé řídil v tak extrémně mrazivých podmínkách.“ 

A této výzvě se ihned postavil čelem, navíc to bylo také poprvé, co usedl za volant modelu CUPRA Tavascan. Jeho odborné znalosti a bohaté zkušenosti byly při zimních testech vítaným bonusem, a to nejen z toho důvodu, že závodí na nejvyšší úrovni s elektricky poháněnými vozy, ale také protože „jsem býval testovacím jezdcem a pomáhal vyvíjet závodní monoposty i jejich pneumatiky“, vysvětluje ambasador značky CUPRA.
 
Vývoj při teplotách pod nulou. Model CUPRA Tavascan byl vystaven drsnému počasí v regionu, kde teploty mohou klesat i pod -35 °C. Inženýři mají v těchto nemilosrdných podmínkách možnost sledovat mimo jiné i to, jak daleko dokáže první 100% elektrické SUV značky dojet na jedno nabití. V řadě testů jim pomáhal di Grassi, například při testování brzdové soustavy na povrchu s kombinací ledu a asfaltu, při němž je posuzována úroveň adheze a ovladatelnosti. 

„V těchto podmínkách můžete dobře pochopit, jak se vůz chová. Při zatížení přední nápravy můžete sledovat, kolik přilnavosti máte k dispozici a jak pohotově vůz reaguje,“ říká di Grassi, který vůz důkladně prověřil také na tratích vytvořených pro testování zrychlení a ovladatelnosti inženýry a zkušebními jezdci na zamrzlém jezeře. 

„Byl jsem ohromen, jak snadno lze ovládat přetáčivost modelu CUPRA Tavascan. Je to vůz s pohonem všech kol, u něhož můžete bez obav využít veškerý výkon potřebný k tomu, abyste si na kluzkém povrchu zachovali kontrolu nad situací,“ dodává na závěr di Grassi.
 
Společný impulz. Více než 100 inženýrů z výzkumného a vývojového oddělení značky CUPRA přijelo na tento přísně tajný zkušební polygon, kde na ně čekalo přibližně 1100 dnů testování od listopadu do března. Mezi nimi byl i Dr. Werner Tietz, člen představenstva odpovědný za výzkum a vývoj značky CUPRA, aby osobně dohlédl na vývoj modelu CUPRA Tavascan. 

„Pro nás je důležité, aby tento vůz poskytoval dostatek točivého momentu a výkonu pro maximální potěšení z jízdy. Proto jsou tyto testy velmi přínosné. Mimo jiné nám umožňují jemně doladit a nastavit systémy, jakým je například stabilizační systém ESC, pro podmínky s nízkou adhezí,“ vysvětluje Dr. Werner Tietz.

Vyvíjený model je podrobován stovkám testů, z nichž testy odolnosti patří mezi nejnáročnější. Vůz při nich musí překonat 30 000 kilometrů, ve dne v noci. Inženýři přitom sledují jeho chování na různých površích a optimalizují jeho provozní vlastnosti. Získávání dat a informací pro optimalizaci definitivního nastavení vozidla vyžaduje svědomitou práci.
 
Vzrušující jízda. Di Grassi byl po celou dobu ve skvělé společnosti inženýrů i samotného Dr. Tietze. Zážitky z prvních jízd na sněhu a ledu označil za velmi uspokojivé a s radostí se s inženýry podělil o své zkušenosti z testů.

To všechno ale ještě zastínily pocity, které v něm elektrické SUV vyvolávalo při jízdě po ledu na zamrzlém jezeře: „Tento vůz má úžasné reakce. Miluji CUPRU Tavascan! Je velmi precizní, snadno se ovládá a úžasně řídí,“ shrnuje své zážitky z Laponska Lucas di Grassi.

zdroj: tisková zpráva

The post Lucas di Grassi čelí s elektromobilem Cupra Tavascan extrémním podmínkám Laponska first appeared on Hybrid.cz.