MOL otevřel největší závod na výrobu zeleného vodíku v regionu

Skupina MOL bude s využitím elektrické energie z obnovitelných zdrojů vyrábět až 1600 tun zeleného vodíku ročně.

Skupina MOL otevřela v maďarském městě Százhalombatta největší závod na výrobu zeleného vodíku v celé střední a východní Evropě s kapacitou 10 MW. Investice do závodu v celkové výši 22 milionů eur zajistí udržitelnější výrobu motorových paliv, protože závod pomůže snížení emisí oxidu uhličitého rafinérie Duna o 25 000 tun. Skupina MOL bude schopna ročně vyrobit 1 600 tun čistého, uhlíkově neutrálního vodíku. 

Otevření jednoho z největších závodů na výrobu zeleného vodíku v Evropě otevírá zcela novou kapitolu vodíkového hospodaření Skupiny MOL. Investice je v souladu se strategií Shape Tomorrow, jejímž cílem je zvýšit míru udržitelnosti, konkurenceschopnosti a soběstačnosti celého regionu. 

Závod s elektrolýzní jednotkou o výkonu 10 MW od společnosti Plug Power z USA bude vyrábět přibližně 1 600 tun čistého, uhlíkově neutrálního zeleného vodíku ročně. Investice ve výši 22 milionů eur (v přepočtu 550 milionů korun) sníží uhlíkové stopy rafinerie Duna o více než 25 000 tun oxidu uhličitého ročně.

Nová technologie navíc může postupně nahradit výrobu vodíku ze zemního plynu, která v současnosti představuje šestinu celkových emisí oxidu uhličitého Skupiny MOL.  

Výroba v novém závodě bude plně spuštěna již v druhé polovině letošního roku. Vyrobený zelený vodík pak bude Skupina MOL využívat především ve vlastní síti pro výrobu motorových paliv.

Oproti tomu závod na výrobu zeleného vodíku společnosti, jehož výstavba započne koncem letošního roku nedaleko Litvínova, bude schopen distribuovat zelený vodík až koncem roku 2028. 

Americká společnost Plug Power nabídla Skupině MOL inovativní a spolehlivou technologii. Společnost má téměř 50 let provozních zkušeností s používáním vodíkových generátorů optimalizovaných pro výrobu čistého vodíku. 

Elektrolyzér v novém závodu využívá elektřinu z obnovitelného zdroje k rozkladu vody na vodík a kyslík. To znamená, že v rámci výroby nevznikají žádné znečišťující vedlejší produkty a při výrobě 1 tuny vodíku zařízení zároveň vyprodukuje 8 až 9 tun čistého kyslíku.   

„Skupina MOL dosáhla dalšího milníku. Nyní můžeme vyrábět ekologický vodík bez produkce skleníkových plynů. Díky této technologii dosáhneme tak velkého snížení emisí, jako kdybychom ze dne na den vyřadili ze silnic přibližně 5 500 automobilů. V současné době naše nová továrna na výrobu zeleného vodíku snižuje zátěž životního prostředí pouze z průmyslových závodů Skupiny MOL, ale v budoucnu nabídne řešení pro celý průmysl a vodíkovou mobilitu. Po rafinerii v Százhalombattě přeneseme technologii do dalších dvou výrobních závodů Skupiny MOL, aby byl proces výroby paliva v každé z našich rafinerií udržitelnější,“ řekl při slavnostním otevření nového závodu na výrobu vodíku József Molnár, generální ředitel Skupiny MOL.  

Investice je v souladu s podnikovou strategií Skupiny MOL Shape Tomorrow jejímž primárním cílem je zvýšit udržitelnost, konkurenceschopnost a soběstačnost celého regionu.  

zdroj: tisková zpráva

The post MOL otevřel největší závod na výrobu zeleného vodíku v regionu first appeared on Hybrid.cz.