Náhradní sladidlo erythritol

Sacharidy představují primární zdroj energie pro organismus a jsou pro nás také senzoricky nenahraditelnou složkou potravy. Doporučován je denní přísun 60 % sacharidů z celkové denní energetické potřeby. Z tohoto množství by 10 % měly tvořit jednoduché cukry a zbylých 90 % složité cukry (oligo- až polysacharidy). Nadbytečná konzumace hlavně jednoduchých cukrů může znamenat pro člověka zdravotní rizika jako je obezita, cukrovka 2. typu nebo zubní kaz. Z těchto důvodů je žádoucí omezit spotřebu hlavně jednoduchých cukrů na minimum. Lze uvést několik doporučení pro zdravé jedince: snížit slazení čaje a kávy, eventuálně dalších nápojů, nebo volit neslazené nápoje, omezit konzumaci potravin se zvýšeným obsahem monosacharidů na nejvýše 1–2 porce denně (1 porce představuje např. 50 g netučného moučníku – koláč, buchta, cereální tyčinka apod.), místo kompotů konzumovat čerstvé ovoce a zeleninu, při vaření a pečení snižovat množství přidaného cukru. Možnou alternativou jsou i náhradní sladidla.