Nejekologičtější auto: podle studie hybrid Toyota Prius

Aktuální studie GreenerCar umístila na první místo v žebříčku nejekologičtějších vozů hybridní automobil. Tento pohon si oblíbili zákazníci i carsharing společnosti.

Nezávislá výzkumná organizace ACEEE (American Council for an Energy-Efficient Economy) se ve své studii GreenerCar zaměřila na skutečný ekologický dopad vozidel na naši planetu. A možná překvapivě se na prvním místě neumístil elektromobil, ale vůz s hybridním pohonem. Vítězem se stala Toyota Prius.

Organizace ACCEE, zaměřující se na důsledky průmyslové produkce pro životní prostředí, analyzovala environmentální dopady automobilů. Ve výpočtech jsou zahrnuty emise z výroby auta i jeho používání po celou dobu jeho existence. Předmětem výpočtu jsou také procesy výroby, distribuce paliva, související náklady a údržba, a nakonec i procesy recyklace a likvidace vozidla.

Nejekologičtěším automobilem se stala poslední generace vozu Toyota Prius v plug-in hybridní verzi. Tento model se s počtem 71 bodů umístil na první příčce.  Na druhém místě skončily dva elektromobily se shodnými výsledky (Lexus RZ 300e a Mini Cooper SE, oba 67 bodů).

Do první desítky se ale dostaly i další tři hybridní modely Toyoty RAV4 Prime, Camry i Corolla, všechny modely jsou ve full-hybridním modelu. Kompletní žebříček GreenerCar je k dispozici zde.

Toyota stále šířeji spolupracuje s českými i mezinárodními firmami, jejichž vozové parky se tak plní auty s nejmodernějšími zejména hybridními technologiemi, a přispívají tak ke zlepšení ovzduší. Hybridní Toyoty se pak velmi dobře osvědčují i v provozu flotily sdílených aut. 

zdroj: tisková zpráva

The post Nejekologičtější auto: podle studie hybrid Toyota Prius first appeared on Hybrid.cz.